Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Končí rorýsi, začínají ježci, vlci budou

Zdeňka Nezmeškalová

Zdeňka Nezmeškalová • Autor: Milan Jaroš
Zdeňka Nezmeškalová • Autor: Milan Jaroš

Když poprvé v životě při procházce najdete opuštěné ježčí mládě a nevíte co dělat, nakonec se dovoláte Zdeňce Nezmeškalové. O soužití lidí a divokých zvířat ve městech toho ví hodně. Říká, že sokoli a prasata nám budou pořád blíž. Bude potřeba si znovu zvyknout. I na to, že lišky loví a sovy houkají.

Jak se divokým zvířatům žije ve městech s lidmi?

Kupodivu se posledních třicet i více let hodně druhů z volné přírody do měst stahuje. Například ledňáčci, které jsme dřív ve městě neviděli, teď létají v Praze na Botiči.

Ve volné krajině to už zvířatům nesvědčí?

Nemají tam vhodné podmínky k životu – kde se ukrýt a čím se stravovat. Je to problém zemědělské velkovýroby, chemizace a řady dalších věcí, které člověk páchá.

Co převažuje? Krajina se mění pro zvířata k horšímu, nebo se města stávají pro zvířata přátelštějšími?

Je to spíš negativní tlak zhoršování krajiny. Změny ve městech zvířata moc nepozorují, to podstatné se pro ně nemění. Odjakživa tu není tolik predátorů, snáz se ve městech vychovávají mláďata a potravu tu také seženou.

Kdo je kromě ledňáčka novým obyvatelem měst?

Hlavně sovy a dravci. To souvisí s jiným trendem, tentokrát pozitivním – totiž že druhy, které byly na pokraji vyhubení, se množí a hledají nová místa, kde se uplatnit. Proto ve městech hnízdí sokoli, které vyloženě lákají opuštěné tovární komíny.…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 15 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].