Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Veliká bitva – a veliká porážka

U Hradce Králové bojovalo v červenci roku 1866 půl milionu lidí. Prusko porazilo Rakousko na hlavu a cesta k německému sjednocení (a rakouskému úpadku) byla volná.

Je čas to celé rozhodnout. (Prusové nastupující k rozhodujícímu útoku proti rakouskému pravému křídlu na litografii Alfreda Hindorfa z roku 1867)
Je čas to celé rozhodnout. (Prusové nastupující k rozhodujícímu útoku proti rakouskému pravému křídlu na litografii Alfreda Hindorfa z roku 1867)

Bitva u Hradce Králové

datum: 3. července 1866
místo: pahorky na severozápad od Hradce Králové, kolem vesnice Chlum
cíl: rozhodnout, zda vedoucí pozici v německých zemích bude mít Rakousko, nebo Prusko
vítěz: Prusko, 221 tisíc mužů, z toho jezdectvo 27 tisíc, 780 děl
poražený: Rakousko a Sasko, 238 tisíc mužů, z toho 24 tisíc jezdectvo, 770 děl

Je těžké rozhodnout, co je lepší. Jestli si o bitvě u Hradce Králové nejdříve přečíst a pak vyrazit na pahorky, na kterých se odehrávala. Nebo to udělat naopak. Zapamatovat si zdejší krajinu a jména několika vesnic a až potom se dozvědět, jak a kudy se baterie a pluky v průběhu onoho osudného dne pohybovaly.

Kdo si nejprve udělá výlet, čeká ho pak vzrušující, ale bolestné čtení. Chyby rakouských velitelů jsou zpětně viděno příliš zřejmé. Je jednoduché si představit, že tehdejšímu masakru se dalo vyhnout nebo že by nebyl tak velký. Kdo si naopak nad mapou nejprve pročte popis celodenní bitvy, na kopci Chlum, kde dnes stojí muzeum tehdejších událostí a který byl v centru boje, užasne. Celé slavné bojiště je malé, snadno přehlédnutelné, obejít se dá za den a jednotlivé strategické body jsou od sebe vzdáleny jednotky nebo desítky minut svižnou chůzí. Je to vlastně malý plácek – a v jeden moment na něm bojovalo skoro půl milionu lidí. Třetího července 1866 se u Hradce Králové odehrála historicky zdaleka největší…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 16 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].