Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Město v létě

Moje město: TÁBOR

Veronika Zemanová a David Zeman, kapela Kalle

Tohle je vyznání místu, ve kterém žijeme už tři dekády, aniž se nám jakkoli omrzelo. Staré město má tak silnou atmosféru, že když vedle něj vyrůstáte, jen těžko nepropadnete jeho kouzlu. Navíc při každé procházce objevíte další krásná zákoutí. Tábor, to jsou úzké uličky malebné v zimě i v létě, pivnice U Zlatého lva, jejíž zdi působí jako neprostupná časová brána, inspirativní kulturní centrum Cesta, které na začátku devadesátých let založili američtí hudebníci Chris Rankin a Hilary Binder, rozlehlé kaskádové Havlíčkovy sady, jež lemují hradby, nebo Jordán, vodní nádrž uprostřed města jako stvořená pro líné letní dny.

Letos Tábor slaví šest set let od svého založení a právě historie se naprosto přirozeně promítá do rázu města a jeho atmosféry. To dokládá třeba aktuální projekt Táborská káď, kde se střádají peníze pro potřebné zasažené covidovou krizí. Pokud se chcete dozvědět něco víc o historii, doporučujeme aktuální animovaný dokument Proměny Tábora od Jana Míky. Nevelká rozloha města umožňuje rozvíjet komunitní sounáležitost, vyjádřit se a podílet se na vytváření jeho obrazu i budoucnosti. Tábor umí být divoký, stejně tak plný klidu a ticha. Je to domov a s trochou patetičnosti také naše životní láska.

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].