Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

30 let Respektu • 1996-2000, Společnost

Země dvou Mečiarů

Opoziční smlouva

Ve vzájemném krytí se vládne bezpečně a dobře • Autor: Ludvík Hradilek
Ve vzájemném krytí se vládne bezpečně a dobře • Autor: Ludvík Hradilek

Sociální demokracie a ODS si zajistily monopol na vládu

Když se rodiče hádají, jejich děti tím trpí – svět se přece rozpadá, když hrozí, že se otec s matkou rozejdou. Zato když se rodiče udobří, je to, jako když vysvitne slunko. Děti zapomenou na předchozí obviňování, výčitky, mlácení talířů a místo toho se radují ze života a zdárně prospívají.

Zhruba tímto způsobem nám představují politickou budoucnost českých zemí Miloš Zeman s Václavem Klausem. Ano, hádali se a nebohé děti-občané byly frustrovány z toho, jak si šest let šli oba po krku. Dnes ale vzkazují: Zapomeňte na zlé časy sporů, nastává čas společné práce, po níž snad vyjde chvilka i na skromné rodinné radosti. Komu se nelíbí, že se k němu politici chovají jako k malému dítěti, má smůlu: v nejbližších měsících se proti tomu nedá nic dělat.

Podvod na voličích

Přestože volby nabídly tři varianty čitelného většinového kabinetu, došlo k naprosto nečekanému vývoji. Hned v prvním vyjednávacím kole vznikl menšinový kabinet sociálních demokratů podporovaný Klausovou ODS. Obě strany, které před volbami zúžily svůj program na nesmiřitelné vzájemné výpady, se tak spojily do nečitelné kryptokoalice, jejíž souručenství stvrzuje a definuje „opoziční smlouva“. Cílem této smlouvy je kromě rozdělení křesel i změna ústavy, která by oběma partnerům měla nadlouho zajistit monopol v politice. Absurdní? Jistě, ale také typicky české. Stabilita velkých, všeobjímajících koalic se pomalu stává zdejší specialitou –…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 67 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].