Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Zkomplikovat úředníkovi život

Petr Kucka • Autor: Milan Jaroš
Petr Kucka • Autor: Milan Jaroš

Díky jeho odolnosti vůči chladu se mu přezdívá Ajs, z anglického „ice“, led. Odborník na klima z Ekologického institutu Veronica, horolezec Petr Kucka, má ovšem za sebou nejen extrémní pobyty v přírodě, ale také řadu akcí „v dresu“ Greenpeace – protesty proti uhelným elektrárnám i kácení lesů. Za navrtání chladicí věže elektrárny Chvaletice kvůli upevnění lan při věšení transparentu v roce 2016 mu hrozí až šest let vězení. Co říká na to, že se svými kolegy porušuje zákony? A jak se mu se ženou a malým synem žije v maringotce v Bílých Karpatech?

Jak jste se dostal ke Greenpeace?

Vlastně náhodou. Vyrostl jsem na Šumavě, kam se rodiče přestěhovali v osmdesátých letech. Potkali se někde na trampu a odešli spolu na samotu, do pohraničního pásma – sto metrů za barákem jsme měli ostnaté dráty. Byli tam spokojení, ale moc nezapadli; jezdilo za nimi na návštěvu dost kamarádů, a jakmile někdo vystoupil ve vesnici z autobusu, lidé už hlásili, že k nám jde nějaká divná existence. Místní nás nezdravili a dětem zakazovali, aby se mnou kamarádily. V osmdesátém devátém navíc rodiče šířili Několik vět a hrozily domovní prohlídky. Schovávali jsme nějaké knížky, a kdyby nepřišla revoluce, šel by táta nejspíš do basy.

Lesy mi tehdy nepřipadaly jako něco vzácného. Když přijeli lidé z města a říkali, že by se měly chránit, zdálo se mi to zvláštní. Kolem jich přece bylo nekonečně moc.

Co se pak změnilo?

Měl…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].