Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Takový normální tělocvikář

Karel Poborský • Autor: Milan Jaroš
Karel Poborský • Autor: Milan Jaroš

Když v druhé půlce devadesátých let přestoupil jako jeden z prvních Čechů do nejvyšší anglické fotbalové ligy, byl Karel Poborský, bez znalosti jazyka, pro spoluhráče „ten jouda z Východu“. Později se naučil nejen anglicky v Manchesteru United, ale také portugalsky v Benfice Lisabon. V Česku má dnes tento bývalý hráč důležitou misi - vychovat pro český fotbal talenty, kteří tu zůstanou a neskončí po prvním kopnutí do ligového míče. S překvapením zjistil, že začít musí od kotoulů.

Po fotbalovém mistrovství Evropy 1996, kde Česko senzačně skončilo druhé, jste ze Slavie Praha přestoupil do slavného Manchesteru United. Jaké to bylo, ocitnout se jako jeden z prvních Čechů v anglické lize?

Byl to obrovský skok, obrovská změna. Hlavně v tom, že jsem neuměl anglicky, což byl masakr. Já se ve škole ještě učil rusky a angličtinou jsem byl nepolíbený. Takže první dojem, který jsem zanechal, byl asi dost špatný. Protože jsem nemluvil, tak jsem pro ostatní kluky byl „ten jouda z Východu“. Naštěstí fotbalově věděli, kdo jsem, protože Euro 1996 se hrálo v Anglii, a i díky tomu jsem se ostatně do Manchesteru dostal.

To vám někdo řekl, že jste „jouda z Východu“?

Jejich reakce byly vesměs velmi vřelé, brali mě jako sobě rovného, ale já jsem to tak cítil, byl to můj vnitřní pocit, protože jsem nebyl schopný slovně se vyjádřit. Proto jsem použil tenhle termín.

Měl jste tlumočníka…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].