Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Přes jídlo se dá propojit celý svět

Jana Bilíková • Autor: Milan Jaroš
Jana Bilíková • Autor: Milan Jaroš

Na otázky, co ráda vaří a jestli jí chutná víc svíčková, nebo srílanské kari, Jana Bilíková zásadně neodpovídá. „Taky se rodičů neptáte, které dítě má raději,“ říká kreativní šéfkuchařka Ambiente, která jinak o jídle mluví s neskrývanou vášní. A hlavně – gastronomie podle ní není jen o receptech, ale skrývá mnohem větší škálu vrstev. Ty původem vystudovaná právnička, navíc s červeným diplomem, s chutí odkrývá, aby se dostala na dřeň. Jako když loupete cibuli.

Dokážete jako člověk z branže poznat dobrý podnik dřív, než vstoupíte do dveří?

Poznat se to často dá. I když dneska úplně první dojem nedělá vývěsní štít, ale to, jaké máte webové stránky nebo jak se prezentujete na Facebooku a Instagramu.

A když jste pak uvnitř?

Tak tam hraje roli spousta věcí, nejen interiér, ale i to, jak mají vše zorganizované: zda obsluha ví, co má dělat, jestli se tam coby host orientujete, nebo jste ponechána napospas. A pochopitelně i to, co dostanete naservírováno – na jídelním lístku to může být napsané krásně, ale ne vždy to odpovídá realitě. Ale pro mě je varovným signálem už naštvaný či nespokojený personál. Necítím se tam pohodlně a ta negativní energie se z mého pohledu přenáší i do jídla a pití. K tomuhle všemu ale nepotřebujete být z branže.

Podnik, kde se člověk skvěle nají, může být i pouliční stánek nebo food truck. V zahraničí se podobná místa dostávají až do výběrů…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].