Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Úder mačetou jsem odvracela talířem

Kateřina Sam o přepadení na Papui-Nové Guineji a cestě za prestižním evropským grantem

Kateřina Sam
Kateřina Sam

Bioložka Kateřina Sam touží zjistit zdánlivě triviální věc – proč je svět zelený. Přesněji, co se stane, když pomocí klecí, sítí a lepivých bariér zabráníme predátorům, jako jsou ptáci, netopýři nebo dravý hmyz, v přístupu k rostlinám – sežerou je pak housenky a další podobní živočichové? Na tento výzkum získala jako jedna z mála Češek a Čechů loni peníze od Evropské výzkumné rady (ERC), organizace financující špičkové projekty jednotlivých vědců.

Opravdu nevíme, proč je svět zelený? Nikdo to ještě nezkoumal?

Nikdo zatím pořádně nepřemýšlel o tom, jakým predátorům za to vděčíme. Znám skupinu vědců, kteří by se v hospodě poprali za to, že to jsou mravenci, podle nich nejdůležitější predátoři světa. Pár lidí tvrdí, že je to dílo pavouků – nedávno zrovna vyšel skvělý článek o tom, kolik tun hmyzu pavouci sežerou. Bez pavouků bychom podle autorů byli úplně v háji.

Kolik sežerou?

Polovinu biomasy všech členovců, asi 400–800 tun ročně. Podobně i další skupiny vědců stojí každá za svým predátorem. Nějaké výzkumy už proběhly; spousta lidí někde v terénu postavila voliéru a pak tvrdili, ze jde o vliv ptáků, ale už nezvažovali, že síť vyžene i ještěrky, netopýry a podobně. Přišla jsem tedy s myšlenkou predátory vyloučit jednotlivě, každého zvlášť. Šílenost nápadu, že budu klece každý den ráno otevírat a zavírat a že to udělám po celém světě, posuzovatele žádosti o grant myslím docela nadchla.

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].