Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Svět je váš

Tři zprávy ze vstupních bran do republiky

Úpadek následující po divokých devadesátých letech se tu nekoná. Denně přijíždí autobus z Vídně. • Autor: Milan Jaroš
Úpadek následující po divokých devadesátých letech se tu nekoná. Denně přijíždí autobus z Vídně. • Autor: Milan Jaroš

 Hatě: V ráji, kde je možné všechno

Tomáš Brolík / foto Milan Jaroš

Pokud někdy vyjde Ottův slovník naučný výhradně v obrazové formě, pro heslo „český hraniční přechod s Rakouskem“ je vzor docela jasný. Jednou z dominant Hatí, přechodu na jih od Znojma, je obří zeměkoule s nápisem „Svět je váš“. A když se návštěvník rozhlédne kolem, vidí, že na povzbudivém vzkazu něco bude. Možné je totiž úplně všechno, když se chce a může.

Například postavit ohromný papundeklový hrad, obsypat jej draky (ten největší plive kouř) a rytíři. Uvnitř Excalibur City, jak se celý komplex jmenuje, pak umístit obchodní centrum s krámky s oblečením a cetkami, lékárnou, obřím dětským zábavním parkem a „technickým muzeem“. Nemůže samozřejmě chybět restaurace ve středověkém stylu a wellness patro.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Tím to ovšem nekončí. Před středověkým komplexem (a pod zeměkoulí) je dopravní letadlo, v němž o víkendu funguje restaurace. Za hradem se roztáhla asijská tržnice, postavená v orientálním stylu. Nové obchodní centrum, outlet běžných módních značek, už k Excalibur City, vlastněnému kyperskou firmou Ennomia Holding, nepatří – ale drží styl. Areál je postaven ve stylu, který se asi nejvíc blíží starobylým městům střední Asie.

Na rozdíl od mnoha jiných míst na hranicích s bohatšími německými a rakouskými sousedy jsou Hatě vlastně příkladem úspěchu. Úpadek následující po devadesátých letech se tu nekoná. Místo se nespoléhá jenom na projíždějící cestovatele, zajíždí sem…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].