Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Strašit omezováním suverenity nedává smysl

S předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským o tom, že vstupem do EU byla česká suverenita také rozšířena, o třaskavém precedentu jeho soudu i o lekci z brexitu

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

V debatě o EU se dnes velmi často operuje s pojmem národní nebo státní suverenita…

…používejte termín státní. Národní suverenita je něco jiného, módní je to teď třeba v Maďarsku. Ale suverenita je pojem, který je historicky propojen buď se státem, nebo – ještě hlouběji v minulosti – s absolutním monarchou.

Dobře tedy – státní suverenita. Jaká je ale její definice? A mění se ta definice v čase?

Definice suverenity je historicky velmi proměnlivá. To původní vymezení mělo velmi kategorickou povahu a říkalo, že to je absolutní, svrchovaná a neomezená moc nad územím, obyvatelstvem a všemi subjekty na tom území existujícími. Absolutní povaha té neomezené moci státu byla výrazným způsobem proměněna, „erodována“, nejprve po první světové válce a následně po druhé světové válce. A v posledních třiceti letech se ta definice dále proměňuje vlivem globalizace. V původní podobě už vymezení pojmu státní suverenita nemůže obstát.

V obou směrech

Naplnil vůbec někdy v dějinách nějaký státní útvar tu definici v absolutní podobě?

Já si dovedu – nebo spíše zkouším si – představit nějaký ostrovní stát, který nemá žádné vnější vazby. Nicméně celý systém mezinárodního smluvního práva veřejného, ale i soukromého, to jest i obchodního, je systémem prolínání. V tom systému „eroduje“ svrchovaná, absolutní, výlučná suverenita do takové míry, že jsme vlastně byli v Evropě nuceni…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].