Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Kritici zjeveného dobra

Opakujeme banality a polopravdy, protože nevíme, co od Unie chceme

Pověstných patnáct minut slávy pro Česko. Mohli jsme jich mít i víc, v polovině předsednictví ale padla vláda.
(Metronom v Letenských sadech v Praze) • Autor: Milan Jaroš
Pověstných patnáct minut slávy pro Česko. Mohli jsme jich mít i víc, v polovině předsednictví ale padla vláda. (Metronom v Letenských sadech v Praze) • Autor: Milan Jaroš

Tak často jako 24. března 2009 telefony na některých českých ministerstvech nebo velvyslanectvích snad ještě nezvonily. A lidé se chodili ptát i osobně. „Musela jsem kolegům vysvětlovat, že jsme nezbankrotovali jako stát nebo že nenastal státní převrat,“ vzpomíná jedna česká diplomatka na nevěřícné dotazy svých protějšků z ostatních zemí Evropské unie.

Toho dne, tedy téměř přesně před 10 lety, padla uprostřed českého předsednictví EU vláda Mirka Topolánka. Ostatní státy Unie nejdřív vůbec nerozuměly tomu, co se děje. Prostě nedokázaly pochopit, že v Česku neexistuje něco jako shoda na základním státním zájmu.

Tento příběh je pro patnáctileté české členství v EU příznačný. Občas jsme se dokázali vzchopit k docela dobrým výkonům, abychom je záhy poslali do zapomnění svými vlastními chybami. Blamáž během českého předsednictví je tím nejznámějším příkladem.

Vůbec nejde o to, jestli někomu byla Topolánkova vláda sympatická, nebo ne. Podstata je jinde: to, aby Topolánek a spol. tehdy (uprostřed nejhlubší hospodářské krize od druhé světové války!) zvládli před celou Evropou demonstrovat, že Češi jsou schopni předsedat všem ostatním členským státům, bylo v zájmu celé země. Česká politika ale prokázala svou malost. „Po pádu vlády nás ostatní státy obcházely obloukem a už chodily rovnou za Švédy, kteří nás měli v předsednictví za pár měsíců vystřídat. Už jsme nikoho nezajímali,“ říká zmiňovaná diplomatka.

Evropě to osladíme, chacha

Práce na tom, aby Česko v rámci…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].