Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Euro v Česku? Uvidíme za pět let

S ekonomem Jeffreym Sachsem o chybách eurozóny, jejich nápravě a českém váhání

Jeffrey D. Sachs • Autor: Michaela Danelová
Jeffrey D. Sachs • Autor: Michaela Danelová

Euro existuje už dvacet let. Pamatujete si, jak jste vznik měnové unie v roce 1999 hodnotil?

Byl jsem pro už dlouho předtím. Jen jsem varoval, že k tomu, aby Evropa mohla být brána za optimální prostor pro měnovou unii, by potřebovala mimo jiné aktivnější a propojenější rozpočtovou politiku. Jako ekonom jsem tedy měl jisté výhrady. Ale když jsem vzal v potaz psychologický a politický smysl jednotné měny, byl jsem pro její přijetí. Předpokládal jsem, že potřebné reformy si euro poté samo vynutí.

Jak se váš názor za těch dvacet let změnil?

Pořád bych byl pro zavedení eura a zůstávám jeho příznivcem i nyní. Šlo by asi s úspěchem argumentovat, že na začátku, při jeho zavádění, se dalo leccos udělat lépe. Ale přes všechny výhrady bylo, myslím, správné rozhodnutí měny sjednotit.

Přes jaké výhrady?

Během finanční krize se ukázalo, jak řízení eurozóny kulhá. Vyvstaly zmatky ohledně role Evropské centrální banky, zda ji Evropa a hlavně Německo berou tak, jak centrální banku vnímám třeba já – tedy jako věřitele poslední instance. To se vyjasnilo až s nástupem Maria Draghiho, když se v krizi v roce 2012 za euro plně postavil. Jiné výhrady však přetrvávají.

Jaké?

Není dořešena bankovní unie, a tím pádem ani osud nefungujících bank. Pořád neexistuje jasná strategie, jak si poradit s problémy, jako bylo Řecko. Platí i moje hlavní obava, a…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].