Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

30 let Respektu • 1989-1990, Společnost

Noční stávkový výbor sv. Václava

Stávkový výbor

Tuhle válku vyhrajeme dialogem, diskutováním, přesvědčováním • Autor: ČTK
Tuhle válku vyhrajeme dialogem, diskutováním, přesvědčováním • Autor: ČTK

Já jsem Kamil Němec a jsem předseda stávkovýho výboru tady u koně. To, že držíme koně, je v první řadě spíš taková manifestace. Říkali jsme si, že kdo má koně, má vlastně celý Václavský náměstí. A ten Václavák musíme držet. Začali to vlastně studenti a to prvenství jim nikdo nemůže upřít. Ale voni se musej hlavně učit, zvyšovat svý vzdělání a je jich taky málo. Každopádně to učivo nezanedbávaj, protože doma studujou svý skripta. Kdyby prostávkovali třeba celej semestr, tak by to byla nenahraditelná ztráta ve vzdělání.

Ty jsi tady od začátku?

Jo, já jsem tady od pondělka, od dvacátýho.

Když jste tady spali, tak to muselo být asi dost drsný, ne?

To vlastně ještě nikdo nevěděl, jak se ty věci vyvinou a co bude dál, potom jsme zjistili, že se už něčeho dosáhlo, byť minimálně, ale lidi začali jít za náma, začaly nám vyjadřovat podporu ty podniky okolo. Třeba metro nebo tady ta mototechna, umožňovaly aspoň několika lidem tam přespat. V těch podloubích se moc spát nedalo, tam jsi sebou plácnul a zase jsi vstal, to se jinak nedalo.

Říkali jsme si, že kdo má koně, má vlastně celý Václavák.

Prej vám tady pomáhali esenbáci?

No, jednak ty dopraváci, co tu jsou, pak když jsou větší demonstrace, tak hlídáme tady magistrálu, protože spousta lidí se chce dostat na Václavák, ale magistrála musí bejt pro auta průjezdná. Takže kolem…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 67 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].