Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Každý v něco věří

S architektem Markem Štěpánem o stavění kostelů, konzervatismu a mraku

Marek Štěpán • Autor: Matěj Stránský
Marek Štěpán • Autor: Matěj Stránský

Pokud zadáte do Googlu slovo Sazovice, budete možná překvapeni. O téhle malé vesnici poblíž Zlína totiž píší architektonické servery z celého světa. Přesněji: zaujal je tamní nový kostel. „Spojuje prvky historických rotund z 10. století se současným minimalismem,“ píše se například na Inhabitat.com. Navrhl ho architekt Marek Štěpán. Jeho heslem je „moderní architektura vyrůstající na konzervativních kořenech“ a jeho největším zákazníkem katolická církev. Kostel podle jeho návrhu roste právě teď také na brněnském sídlišti Lesná.

Scházíme se na Popeleční středu. Co pro vás tento den znamená?

Liturgie na Popeleční středu vrcholí slovy „pamatuj, že prach jsi a v prach se obrátíš“. Pro mě jako pro katolíka je to takové připomenutí, že tady nebudeme věčně a že se máme podívat na život někdy i z takového pohledu.

Na jaké myšlenky vás to přivádí?

Ne že bych pak celé dny meditoval o své dočasnosti. Ale přece jen se po Popeleční středě drží půst, člověk dělá některé věci trochu jinak, takže třeba mám pak víc času být se svou nejmladší dcerou. Anebo víc přemýšlím. Když to jde dobře, přetaví se vše ne v nějaké pocity zmaru, ale v to, že pak člověk něco udělá třeba pro jiné lidi.

Z půstu se stala móda i mezi nevěřícími. Praktikujete ho?

Budu se snažit být bez alkoholu, kávy a sladkostí. Čtyřicet dní bez masa asi ne, to pak koušu do všeho okolo a jsem nevrlý. To není…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].