Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Orbán byl dokonce zadarmo

S francouzským historikem a politologem Jacquesem Rupnikem o jeho cestách za železnou oponu krátce předtím, než to prasklo

Jacques Rupnik • Autor: Matěj Stránský
Jacques Rupnik • Autor: Matěj Stránský

Na konci osmdesátých let Jacques Rupnik natočil šestidílný dokument pro britskou televizi o státech za bývalou železnou oponou. Měl tak unikátní příležitost projet se západním štábem za zády region, v němž se narodil a který důvěrně znal. V rozhovoru pro Respekt mluví o míře rozpadu sovětského impéria, který na cestách pozoroval, o tom, co obnášelo natáčení dokumentu v totalitě, a že Jiná Evropa, jak se série jmenovala a kterou provázel, už je zase jiná.

Britský kanál Channel 4 se dokumentární sérií Jiná Evropa v druhé polovině osmdesátých let minulého století, v době ještě před pádem komunismu, pustil do velkého díla. Natáčeli jste dva roky, rozpočet dosahoval čtyř milionů liber, což bylo na tehdejší dobu opravdu hodně peněz. Přitom se to týkalo regionu, ze kterého se nejen nemohlo ven, ale bylo obtížné dostat se i dovnitř. Co vedlo stanici Channel 4 k tomu věnovat se střední Evropě?

Kanál Channel 4 byl průkopníkem britského televizního dokumentu a rozhodl se natočit sérii o střední Evropě – byť v roce 1986, kdy mě oslovili ke spolupráci, ještě neměli představu, jak by dílo mělo vypadat. Region samozřejmě nasvítil nástup Michaila Gorbačova do čela SSSR v roce 1985, ale v tom smyslu, že západní média se dominantně soustřeďovala na perestrojku a střední Evropu pomíjela. Nám to umožnilo o to víc říkat – pozor, je tu celý ten unesený Západ, jak střední Evropu nazval Kundera, kde se pod povrchem dějí autonomní věci. A roli…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].