Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Děti normalizace

1988: Vzpomínky a eseje

Kavárna Slavia v Praze, 1986 • Autor: Lubomír Kotek
Kavárna Slavia v Praze, 1986 • Autor: Lubomír Kotek

V únoru 1988 mi bude 21 let.

Snažím se vybavit si svůj tehdejší svět. Všichni kouříme, jíme nezdravá jídla, pijeme turka, nad nímž trávíme dlouhé hodiny v kavárně Slavia pod shovívavým pohledem homosexuálního vrchního Zdeněčka. Kolem páté odpolední do kavárny vstupuje svým kácivým krokem poloinvalidní prodavač Večerní Prahy, kterou si za padesátník kupujeme. Nespěcháme ven, kde padají omítky, zábradlí jsou oprýskaná, domy olemované lešením. Pražané mi připadají šediví a shrbení, cizince v ulicích skoro nepotkáš. Málokdo má doma telefon, stojíme fronty u budky. Prodavačky jsou nepříjemné a v obchodech stejně nic není, tak proč tam chodit. Ve skříni nám visí jen pár kousků oblečení, nosíme směšné účesy. Budoucnost je slovo bez významu, doufáme, že se životem protlučeme bez kompromisů, a zároveň je už neustále děláme. Zahraničí je pro nás orámováno vojsky Varšavského paktu a devizový příslib a doložka nedostupnými metami.

Už pár roků vím, že svět je pro mě rozdělený na komunisty a antibolševiky – a jen s těmi se chci bavit. Není to samozřejmě jednoduché, i na FAMU, svobodnější škole než ostatní, se člověk musí podvolit a poslouchat přednášky členů KSČ. I mě si v únoru v roce 1988 předvolají, zda bych se nechtěla stát kandidátkou strany, protože jsem aktivní v SSM. Jenže to jen proto, abych prostřednictvím svazácké organizace mohla společně s dalšími spolužáky vydávat studentský časopis Kavárna. Zdvořile odmítnu s tehdy běžnou výmluvou, že bych takovou zodpovědnost…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].