Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Zlatá devadesátá

Těžko se smiřuje s tím, že už i devadesátá léta představují historii. A nejen proto, že je to důkaz, jak člověk stárne. Zdá se, že devadesátá léta budou mít v našich dějinách podobně výjimečné postavení jako léta šedesátá nebo dvacátá. Jsou totiž velmi specifickým obdobím svobody, kdy padla svazující totalita a do Československa se nahrnula energie volnosti.

Erik Tabery • Autor: Matěj Stránský
Erik Tabery • Autor: Matěj Stránský

Vytvářely se nové instituce, zakládaly strany, vznikala nezávislá média, cestovalo se do zahraničí, s tím vším se pojila rostoucí prostituce, konzumace drog, přibývání podvodů atd. Pro teenagery a mladé lidi do třiceti let to byla většinou ideální doba, protože přinesla méně pravidel a více příležitostí. Starší generace se musely vyrovnat s velkou proměnou svých životů, vstoupila do nich totiž vedle svobody i její nerozlučná partnerka – nejistota.

Zanedlouho si připomeneme dvacet let od pádu vlády Václava Klause, který způsobily korupční skandály. Konec Klausova kabinetu je tak trochu i symbolickým koncem let devadesátých, protože s touto vládou odešla i naivní představa, že všechno bude snadné. Při této příležitosti jsme se rozhodli vydat i tento speciál o devadesátých letech, který editorsky vedl kolega Marek Švehla. Nejde o chronologický průřez nejdůležitějšími událostmi, spíše jsme se snažili ukázat pestrost tehdejší doby.

Většina textů je nových, menšinu jsme vybrali z našeho archivu. Při hledání jsme sami byli překvapení, co všechno bylo tehdy v Česku možné. Například, že v roce 1993 generální prokuratura vážně řešila, jestli Sociologický ústav AV může zahájit výzkum o „sociální stratifikaci“. Někteří pravicoví politici se báli, aby neposloužil jako podklad pro případný levicový puč. Sociologové se totiž chtěli ptát lidí v lokalitách s vysokou nezaměstnaností, jak se jim žije. Na výzkum byly navíc použity peníze ze zahraničí, a tak se řešilo možné vyzrazení státního tajemství.

Jak vidno, i v úžasných devadesátých letech nebyla nouze o pomatené názory. Totalitního myšlení se společnost zbavovala jen pomalu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu Speciál III/2017 pod titulkem Zlatá devadesátá