Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Roztočená fotbalová spirála

Nejmasovější hra na planetě se proměnila v jedno z klíčových odvětví zábavního průmyslu

Princip, který se nemění: dvě jedenáctky, dva gólmani a devadesát minut na to, nastřílet soupeři víc gólů. • Autor: Getty Images
Princip, který se nemění: dvě jedenáctky, dva gólmani a devadesát minut na to, nastřílet soupeři víc gólů. • Autor: Getty Images

Zavalitý muž s knírkem lehce podkopne balon a ten se doslova něžně snáší do sítě, jako když na podzim vítr sfoukne vítr nažloutlý list. Do toho burácí televizní komentátor Karol Polák: „Sme majstri Európy!“ Záběry z finále fotbalového mistrovství Evropě v Bělehradu z roku 1976 může většina z nás vidět třeba tisíckrát.

Můžeme se lehce ušklíbat nad neforemnými dresy, ve kterých tehdy fotbalisté nastupovali. Nebo nad způsobem hry, kdy od hráče s balonem bývá jeho strážce obvykle vzdálen několik metrů a všechno je to ve srovnání s dneškem pomalé jak filmy Nikity Michalkova.

Ale na Panenkův záblesk geniality s originálně provedenou penaltou, počítající s tím, že soupeřův gólman rozhodně skočí k některé z tyčí, takže na balon poslaný pěkně pomalu a hlavně přímo doprostřed branky prostě nedosáhne, byste se klidně mohli dívat pořád dokola a nadosmrti. Všechno se mění, ale originalita a osobnosti, jejichž slávu nepohltil čas, si lebedí uvnitř věčnosti.

Radost z gólů je pořád stejná, jen je teď těm nejlepším extrémně lépe zaplacena. Rej miliard, který se kolem fotbalu v průběhu času roztočil, odlišuje fotbalovou minulost od současnosti ze všech možných srovnání zásadním způsobem.

Průmyslový sektor

Dnes už vlastně ani nepadají lístky z kalendáře, jen se kolem nás překlápějí digitální čísílka – a inovuje se i vše kolem fotbalu. Staré stadiony s místy ke stání, na kterých pulzoval (a někdy bohužel i vyhasínal) život, nahradily prosvětlené amfiteátry osázené sedačkami,…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].