Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Potřebujeme nový plán

Se sociologem Danielem Prokopem o tom, jak se mění česká společnost, zmatku na politické scéně a nových příbězích

Danielem Prokop • Autor: Milan Jaroš
Danielem Prokop • Autor: Milan Jaroš

Jak se česká společnost mění ve 21. století?

Politicky zajímavý trend je, že o něco přibylo lidí v předdůchodovém a raném důchodovém věku, kteří jsou kritičtí k polistopadovému vývoji. Jde o generaci, která revoluci zažila na začátku svého produktivního života a později, dnes jim je mezi padesáti a šedesáti devíti lety. Často jsou otrávení z korupce, vymahatelnosti práva a ekonomiky, ale nejsou už tak levicoví jako padesátníci a šedesátníci před deseti patnácti lety. Mají tak tendenci volit strany jako ANO. Častěji důvěřují populistickým politikům – například Andreji Babišovi, který tvrdí, že porevoluční politický systém je prohnilý a on ho vyčistí, a Miloši Zemanovi, který se zase vymezuje proti porevolučním kulturním elitám.

O jak velké skupině se bavíme?

Lidé, kteří důvěřují Babišovi i Zemanovi a nadprůměrně často sdílejí tyto názory, tvoří třetinu populace.

Je to podobná kritika, jakou vidíme i na Západě, kde je nástup populistických politiků jedním z klíčových rysů dnešní doby?

Všichni noví populisté mají společné vytváření distance mezi „dobrým lidem“ a zkaženými institucemi či elitami, které lidu škodí. My ale máme jiná témata. U nás se třeba otázka imigrace, jakkoli to v jednu chvíli bylo velké téma, nikdy nedostala mezi klíčové volební motivace. U nás je hlavním tématem kvalita státní správy, vymahatelnost práva a ekonomika. Asi i proto se témata…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].