Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis z New Yorku

První slušný chlap

New York • Autor: Matěj Stránský
New York • Autor: Matěj Stránský

Newyorské metro je pro všechno, co v něm můžete zažít, zcela zaslouženě milované i nenáviděné. Je to půvabná sonda do různorodosti města a dokazuje schopnost všech se vzájemně tolerovat. Je to ale i exhibice všemožných selhání, od neschopnosti metropole řešit bezdomovectví nebo nabízet služby mentálně postiženým, přes nezvládání náporu lidí ve špičce, až po to, co se nevyhnutelně stane, když někde nikdy, ale opravdu nikdy pořádně neuklízíte. Sběr vzorků z madel sedadel a tyčí odhalil tolik bakterií a špíny, kolik byste posbírali, kdybyste si potřásli rukou s deseti tisíci lidmi. V přecpaných vagonech je tak sice možné se do někoho zamilovat, ale i chytit salmonelu. Co všechno se v metru děje, dokreslí i několik osvětových kampaní, které dopravní podnik za poslední roky vedl: přestaňte si za jízdy stříhat nehty. Omezte „čančání“, co může obtěžovat ostatní. Nejezte tu obědy. Tyče jsou na držení, ne na tancování. A jedna speciálně pro mladé pány: seďte na jednom sedadle, ne s nohama rozcapenýma přes tři místa. Je pro to i hezké slovo: stop „manspreading“.

Kdo někdy jel místním metrem v 8.30 ráno, musí dojít k závěru, že nejde zrovna o přehlídku nejlepších mravů a ohleduplnosti. Na peronu stojí několik řad lidí, z nichž se mnozí přesto, že by měli počkat až na další vlak, na poslední chvíli pokusí o nějaký neobvyklý manévr – hlava nehlava. A na šarmu tohle všechno hodně ztrácí, pokud se váš život momentálně počítá v trimestrech. Sednout si tehdy člověk potřebuje…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].