Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Příliš levná dovolená

Airbnb mění cestování a města se začínají bránit

Výhled jako místní.
(Pražská Lucerna)
Výhled jako místní. (Pražská Lucerna)

Turistický sen, který je pořád lepší a lepší – to je Airbnb. V každém velkém světovém městě včetně Prahy jsou na výběr stovky či tisíce bytů v těch nejlepších čtvrtích, jejichž počet každý měsíc roste. Za osm let, co tato veleúspěšná služba na sdílení životního prostoru funguje, se pronajímatelé naučili, co jejich hosté požadují, takže komunikace a objednávka jsou dnes stejně hladké jako někde v hotelu. Neocenitelnou výhodou navíc je pocit, že člověk nepatří mezi stádní oběti masového cestování. „Nebuďte turisté, žijte jako místní – i když třeba jen na jeden den,“ zní motto Airbnb. A podle firemní statistiky si ho už na vlastní kůži vyzkoušelo sto padesát milionů lidí.

Úspěch jedněch ovšem není nutně úspěchem druhých. To si myslí radnice evropských a amerických měst, kde je Airbnb obzvlášť populární. Návštěvníci a turisté jsou skvělá věc, přinášejí oživení a peníze, ale podle starostů jsou tu zásadní negativa: ceny bytů rostou a bydlení v centrech měst je čím dál tím nedostupnější pro místní; v honbě návštěvníků za autentickým prožitkem tak paradoxně místní život mizí. Pálí je to tak, že by oblíbený byznys nejraději zakázali.

Nebuďte bláhoví

Když v roce 2008 malá americká firma vyrazila do světa, smysl toho, co nabízela, byl následující: místní lidé dostanou šanci pronajímat nevyužívaný pokoj ve svém bytě, což jim kromě přivýdělku nabídne i zábavu v podobě těžko předvídatelného mixu hostů z celého světa. Ti zase ušetří za ubytování a dostanou šanci prožít svůj…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].