Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Jak se bydlí v New Yorku

Školy pro chudé

Důvody, proč se Newyorčan stěhuje? Zdražuje nájem. V bytě je moc švábů. V bytě je plíseň. Sousedi jsou šílenci. Nátěry v bytě jsou s příměsí olova. Nebo všechny tyto důvody dohromady. A pak: školy, školy, školy.

Za soukromou základní školu se totiž ve městě platí až 40 000 dolarů (882 764 Kč) ročně za dítě. A veřejná škola? Jestli do ní budete chtít poslat děti, zcela záleží na tom, kde bydlíte, protože studenti jsou přijímáni především na základě příslušnosti do okrsků. Okrsků, které mají dobrou školu, je pomálu, a ceny realit a nájmů se od toho náležitě odrážejí. Takže – pokud Newyorčané nechtějí platit doslova miliony za vzdělání (budoucích) dětí, začínají obhlížet neskutečně drahé byty v okrscích s dobrou veřejnou školou v podstatě už v momentě, kdy zvažují vysazení antikoncepce. Tím si vlastně kupují místa ve školních lavicích.

Ačkoli je rasová segregace ve školství v USA ilegální od roku 1954, ve skutečnosti se od té doby moc nezměnilo. Brooklyn, kde bydlím, je jedna z rasově nejpromíchanějších oblastí na světě – tedy aspoň se to tak zdá ve vagonech metra, které jím projíždí, a mnohdy i na ulicích. Ale s okrsky a školními zónami se čaruje tak, jako by celý systém měl v rukou Rumburak. Některé školy jsou až šokujícím způsobem zanedbané a segregované a jejich rasové složení rozhodně neodpovídá tomu, jak je namíchané tohle město.

Podíváte-li se zblízka na mapu okrsků veřejných škol, nejde si nevšimnout, že v mnoha oblastech vypadá trochu jako návrh ne příliš…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].