Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Neumíme si to představit

S Evou Romancovovou o nebezpečném působení cizích mocností, obraně měkkých cílů a hledání chyb v systému

Eva Romancovová • Autor: Matěj Stránský
Eva Romancovová • Autor: Matěj Stránský

Roky ji nikdo neznal, dnes je jednou z hlavních tváří boje proti dezinformacím. Eva Romancovová, energická úřednice, která se nebojí říkat svoje názory, je ve zdejší státní správě spíše vzácným úkazem. A zároveň příkladem, že jednotlivec může hodně změnit. Byla to totiž právě ona, kdo – ještě než se o tématu začalo více mluvit – v zákulisí lobboval, aby stát začal s novou hrozbou něco dělat.

Budovala jste tým, který má chránit tuto zemi před mimořádně žhavým problémem této doby. Původně jste ale pracovala na projektech, které se pokoušely čelit jedné velmi tradiční kriminální aktivitě: praní špinavých peněz. Jak jste se odtud dostala k dezinformacím?

Deset let působím v odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra, kde jsem byla postupně odbornicí na hodně věcí. Praní špinavých peněz ano, v tom tématu jsem něco dělala. Moje odbornost byla spíše logisticko-organizačně-legislativní. Šlo o zlepšování činnosti policie v oblasti hospodářské kriminality. Praní špinavých peněz se tam objevovalo, ale šlo spíše o nastavení systému zajišťování výnosů z této trestné činnosti. Ale dělala jsem i spoustu jiných témat. Psala jsem s dalšími lidmi zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů. Byla jsem například u zakládání „Daňové Kobry“. Nikdy jsem nedělala věcné kauzy, ale vždycky jsem hledala v systému chyby. Hledala jsem situace, kdy vázne spolupráce jednotlivých složek. Dezinformacemi nebo působením cizích mocností se na…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].