Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Nestačí popisovat problémy

S ředitelem zpravodajství Dánského rozhlasu Ulrikem Haagerupem o tom, jak obnovit důvěru veřejnosti v klasická média

Ulrik Haagerup
Ulrik Haagerup

Kde vidíte hlavní nedostatek současných médií?

Bohužel jich vidím mnoho a největší v tom, že nám veřejnost nevěří. Novináři se podle průzkumů těší jen o něco větší důvěryhodnosti než politici, což je u stavu, který právě na důvěryhodnosti závisí, špatné. Jedním z důvodů je, že se média soustředí na konflikty, na viníky a na oběti. To je bulvární způsob vidění světa, který se v minulém čtvrtstoletí rozšířil i do seriózních médií a celostátních televizí.

To vytváří závažné problémy. Rozšiřuje se pesimismus i propast vězící mezi realitou a tím, jak veřejnost tuto realitu vnímá. Lidé si myslí, že společnost a svět jsou v mnohem horším stavu, než v jakém ve skutečnosti jsou. Prostě se soustředíme jen na věci, které nefungují, a uniká nám celkový obrázek. Jak řekl šéf Microsoftu Bill Gates: lidské životy se zlepšují, ale děje se to tak pomalu, že to není událost, nikdo si toho nevšímá.

 Napadá vás příklad?

Sociologové se například ptali Francouzů, kolik v jejich zemi žije muslimů. Správná odpověď je osm procent, ale Francouzi v průměru odpověděli, že 31 procent. Jestli máte na základě neustálého mediálního zpravodajství pocit, že třetina vaší země jsou muslimové, a to především násilničtí a problémoví, tak pro koho budete ve volbách hlasovat?

 Nebylo to vždycky tak, že se média zaměřovala na problémy a tím…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].