Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Kdo tu kuje pikle

Jak otevřít dětem svět postpravdy? Školy zatím tápou.

Něco tady nehraje. (Gymnázium Mělník) • Autor: Milan Jaroš
Něco tady nehraje. (Gymnázium Mělník) • Autor: Milan Jaroš

Na listu papíru je pět zdánlivě novinových zpráv, jedna třeba o tom, že policisté pokutují řidiče za pomalou jízdu a řízení v klobouku. Studenti třetího ročníku Gymnázia Jana Palacha v Mělníku si zprávy čtou, občas se někdo uchechtne, a připravují si odpovědi na otázky přiložené k úloze. „Co se vám na tom nezdá?“ ptá se učitelka mediální výchovy a studenti zdráhavě nabízejí odpovědi: kromě toho, že jde o zjevné nesmysly, zamýšlejí se žáci nad tím, proč by takové zprávě někdo uvěřil. „Citují tady nějakého pana Františka, co dostal pokutu, to může působit, že skutečně existuje,“ říká mládenec v první lavici. „Píše se tu, že podle policistů ohrožoval bezpečnost – tím, že jsou zmíněni policisté, to může na někoho působit důvěryhodně,“ doplňuje ho spolužačka. „Píše se tu, že od loňska je na to zákon, ale to není těžké dát do Googlu a zjistit, že to není pravda,“ nabízí student ze zadní lavice rovnou návod, jak klamavou zprávu ověřit, než si ji čtenář uloží do paměti.

Žáci se během debaty shodnou, že mezi články je i jeden závažný, který by mohl lidi zmást. V krátkém textu pod názvem „Oficiálně z banky“ se píše, že když vás u bankomatu přepadne útočník a chce vaše peníze, je správné zadat PIN odzadu – že bankomat peníze vydá, ale okamžitě přivolá policii. „Zaráží mě ta výzva na konci – ,Přepošlete co nejvíce lidem‘. To bývá u divných zpráv,“ říká jedna dívka a její kamarádka dodává, že se v textu nepíše, jaká konkrétní banka tohle lidem vzkazuje. „Správně,“ chválí ji učitelka,…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].