Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Brány se otevřely

Se sociologem Petrem Lupačem o hlubinných posunech v české společnosti

Petr Lupač • Autor: Matěj Stránský
Petr Lupač • Autor: Matěj Stránský

Všichni dnes mohou vytvářet a šířit informace. Tato „demokratizace komunikace“ má řadu negativních dopadů, třeba snazší šíření dezinformací, ale také pozitivních, například jistou renesanci novinářské profese a návrat čtenářů k tradičním médiím. Přesto je nová situace výzvou pro vzdělávací systém, pro žurnalistiku i pro vědce.

Rozhodl jste se prozkoumat, jak lidé v Česku chápou pravdu v novém informačním prostředí. Co jste zatím zjistil?

Dosud jsem se věnoval hlavně vlivu internetu na nerovnost ve společnosti, což už je vcelku popsané a pro mě vyčerpané. Nyní přesouvám pozornost k tématu, které mi připadá společensky velmi relevantní, jak se ukázalo zejména při brexitu a amerických volbách, ale také v Česku. Zatím dáváme dohromady dosavadní poznatky, ke sběru dat se dostaneme až tak za rok.

Inspirovaly mě výsledky výzkumu provedeného v Česku v rámci Světového projektu o internetu. Mimo jiné jsme zjistili, že osm z deseti uživatelů internetu si myslí, že zvýšil jejich informovanost o domácím i zahraničním dění. To je ale v kontrastu s tím, jak nízkou schopnost hledat a ověřovat si informace na internetu většina uživatelů prokazuje, a také s tím, že si dnes relativně vysokou důvěru veřejnosti udržují politici, kteří jsou veřejně usvědčováni ze šíření nepravdivých nebo nepodložených informací. A právě tento rozpor mě zaujal. Projevuje se totiž v řadě dalších oblastí – například u hnutí, která jdou hodně proti expertnímu pohledu…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].