Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa, Společnost

Anketa mezi žurnalisty

  1. V posledních měsících mediální prostor zahlcuje řada dezinformací. Poznáte vždy, co je pravda? A jak to má odlišit čtenář?
  2. Měníte v éře dezinformací nějak způsob své práce?
  3. Jak si představujete budoucnost novinařiny?

Michael Rozsypal
Michael Rozsypal

Michael Rozsypal
Český rozhlas Plus

1

Pravdu vždy poznat nelze. Ale snažím se ke všem informacím přistupovat kriticky a nepřejímat je bez vlastní reflexe. Pokud mám s informací dále pracovat, je nezbytné ověřit zdroj informkaždý právo. V tomto případě je pravda relativní, protože téměř na vše se lze dívat z různých úhlů pohledu. Ale myslím, že ctít fakta je potřebné za každou cenu. (Pokud je ve sklenici o objemu dvě deci jedna deci vína, to je fakt, který lze změřit. Můžeme mít ale každý svůj názor na to, zda je sklenice poloplná, nebo poloprázdná.) Čtenář pochopitelně nemusí být v rozpoznání pravdy natolik obezřetný a pozorný jako novinář. Může snáz uvěřit názoru, který je mu blízký, a pokládat jej za pravdu. Myslím, že úlohou nás novinářů je přinášet podložené a ověřené informace a za případnou chybu či dezinterpretaci se otevřeně omluvit, abychom čtenáře nemátli. Poznat pravdu v záplavě informací je čím dál těžší. A obzvlášť v případě, kdy jsou debaty emočně vyhrocené. (V tom případě stoupá význam a odpovědnost seriózních médií a novinářů, kteří by…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].