Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Společnost

Svět začíná za kopcem

Ve filmu Vojtěcha Jasného Touha hledá malý chlapec Joska se svými kamarády konec světa. Chvíli si myslí, že začíná za kopcem, protože dál nikdy nebyl. Když však jednou na vršek vyběhne, zjistí, že tam svět nekončí, ale vlastně začíná. Na tento poetický snímek si vzpomenu téměř pokaždé, když v Respektu publikujeme reportáž ze světa, který začíná za šumavskými či jinými pohraničními kopci. Stále je co objevovat a čím se nechat překvapovat.

Psaní ze zahraničí je velmi specifická disciplína, zejména pokud se novinář ocitne v exotické destinaci, kde je mnohem těžší se zorientovat. Čas tu neúprosně utíká rychleji než doma, mimo jiné proto, že každý den v zahraničí stojí nemalé peníze. A to čeští novináři nemohou počítat s produkčním nebo rešeršním týmem jako západní kolegové. Většina novinářů naopak dobrovolně přespává v těch nejlevnějších hotelech či ubytovnách, jen aby mohli na místě zůstat co nejdéle a přivézt ten nejlepší text nebo fotografie.

Pokud nejde o referování z konfliktních míst (naši reportéři museli například utíkat před „lovci“ zahraničních žurnalistů v době egyptské revoluce), je nejtěžší právě rychlé zorientování a nalezení příběhu, který chtějí vyprávět. Někdy se ale pochopitelně jede na jistotu, když je cesta spojena s jasně časově a prostorově vymezeným tématem.

V posledních měsících nám o sobě svět dává vědět spíše špatné zprávy, ale byla by škoda ho vnímat jen jako zdroj nepokojů či problémů. Proto jsme do tohoto speciálu vybrali převážně zahraniční reportáže, které nejsou spojené s válečnou, uprchlickou nebo jinak kontroverzní tematikou. Ostatně takové často rychle zestárnou, protože se vývoj neustále mění.

V tomto speciálu tak najdete naše reportáže mimo jiné z Indonésie, Mongolska, Číny, ale třeba i New Yorku, Grónska, Nepálu či Berlína. Hodně se dozvíte o unikátní přírodě nebo proměně megapolí. Takže vítejte ve světě za kopcem.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY, šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu Speciál I/2016 pod titulkem Svět začíná za kopcem