Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Pravda o ženském mozku

Co odhaluje výprava do lidské mysli.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Napadlo vás někdy, proč mají ženy problémy zaparkovat auto a muži cestou z práce zapomínají koupit mléko, ačkoli jim to manželka dvakrát připomenula? Odpověď je jednoduchá a logická, vyžaduje ovšem malou exkurzi do nitra mateřské dělohy.

Takže – proces, který jednou vyvrcholí odřeným blatníkem, respektive manželskou hádkou, se spouští již zhruba osm týdnů po početí. Čerstvě vytvořená mužská varlata tehdy začnou do tělíčka plodu pumpovat vysoké dávky hormonu známého jako testosteron. Díky němu se budoucímu chlapci nejen vytvoří pohlavní orgány, ale rovněž přetvoří mozek – můžeme si to představit třeba jako instalaci nového softwaru do počítače.

Když pak po pár týdnech příliv hormonu ustane, mužský mozek se chová jako docela jiný stroj než mozek ženský, který podobnou kúrou neprošel. Problémy, které ho v životě čekají, bude řešit tzv. laterálně, tedy zapojováním zpravidla jen jedné hemisféry a koncentrováním aktivity v jednom místě své mozkové kůry. Umožní mu to vynikat v oborech vyžadujících vysokou míru soustředění a systematičnosti, jako je matematika, fyzika nebo vedení firem. Daní za vysokou míru specializace bude ovšem horší biologická výbava pro řešení více úkolů najednou – například zapamatování si, že je potřeba cestou z práce koupit mléko.

Maminka s ní často mluví o pocitech, třeba o strachu z parkování. • Autor: Milan Jaroš
Maminka s ní často mluví o pocitech, třeba o strachu z parkování. • Autor: Milan Jaroš

Mozek jeho manželky, který neprošel testosteronovou lázní, se bude chovat jinak. K práci využije obě hemisféry a zapojí…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].