Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Společnost

Být s životem zadobře

Všichni minimálně podvědomě tušíme, jak by měl vypadat ideální životní styl. Co je dobré jíst a v jakém množství, kolik času bychom měli věnovat sportování, že není radno zapomínat na odpočinek a že je lepší brát život s humorem, tedy nezanedbávat smích. Nemá se to přehánět ani s příjmem informací či pracovním nasazením.

Miriam Meckelová o tom dokonce napsala knihu, která se v Německu stala bestsellerem. Jenže i když radila druhým, jak relaxovat, stala se obětí svého pracovního nasazení a zhroutila se. „Jako vědkyně jsem dobře věděla, že se přehlcení informacemi stává společenským problémem. Ale sama vůči sobě jsem byla slepá a ten sebevykořisťovatelský proces jsem nezastavila.“

Mnohdy zapomínáme, že všechno souvisí se vším, a i když si můžeme nalhávat, že máme život pod kontrolou, naše tělo či mysl se nám připomenou: dál už to nejde.

Platí to ale i obráceně. Existují způsoby, jak přirozenou a nenásilnou cestou ze sebe dostat víc a přitom se šetřit. Někdo takové „dobíjení baterek“ nachází v běhání, jiný třeba v meditacích nebo uklízení.

V tomto speciálu najdete sedmnáct textů, které jsme v uplynulých letech věnovali fenoménům moderního života. Ať už jde o kouzlo lenošení, význam spánku, svobodnou vůli či již zmiňované běhání.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery, šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu Speciál III/2016 pod titulkem Být s životem zadobře