Často hledáte, jak…
Dorotka si dokáže užívat života. Ale občas se v ní děje něco, čemu nikdo nerozumí. (V místnosti se světelnými efekty) • Autor: Milan Jaroš

Společnost

Výchova kluků v Čechách

Petr Třešňák

Nikdy v minulosti si rodiče nemysleli, že dovést syna k dospělosti je kdovíjaká věda. Stačilo se držet osvědčených zásad. Dnes se na Západě mluví o „krizi klukovství“ a společenskou shodu nahradilo individuální hledání. Někdy je docela dobrodružné.

Do nitra snů

Petr Třešňák

Jaký smysl má bláznivý biograf, který ve spánku prožíváme každou noc? Moderní neurověda je jednomu z velkých tajemství lidské mysli stále
více na stopě.

V pravém rohu nebe

Petr Třešňák

Nic horšího už se člověku nemůže stát. Tak zní nejčastější reakce lidí, když se mluví o smrti dítěte. Tragédie, která u nás ročně postihne přes šest stovek rodin, se ale dá prožít tak, aby nás nezlomila.

Mezi dvěma světy

Petr Třešňák

Pacientů v kómatu přibývá, je to daň za moderní medicínu

Horké chvilky seniorů

Petr Třešňák

Ještě nedávno to bylo jedno z posledních sexuálních tabu. O milostném životě starých lidí se téměř nemluvilo. Dnes ale přichází do důchodového věku generace, která dospívala v šedesátých letech a svých zvyků se nehodlá vzdát.

Záhadná schizofrenie

Petr Třešňák

Jak se žije s démony a proč je lepší vyvést je ven z psychiatrických léčeben

Návrat bojovníka

Petr Třešňák

Jaroslav Petrouš obětoval nohu, aby mohl sportovat a žít. A v roce 2012 se pokoušel o svou vysněnou cestu na olympiádu.

Děti úplňku

Petr Třešňák

Není jich mnoho, ale přibývají. Rozbíjejí si hlavu o zeď nebo se tlučou pěstmi do tváře. Házejí věcmi kolem sebe, proskakují okny, vrhají se pod kola aut. Děti s těžkým autismem a nezvladatelným chováním rozvracejí rodiny i veřejné instituce. Neumíme jim pomoci a společnost na ně není připravená.
Vím, o čem mluvím. Má dcera je jedním z nich.

Láska: poslední extáze

Petr Třešňák

Nespavost, ztráta chuti k jídlu, nutkavé myšlenky a neschopnost rozumného uvažování. Typické příznaky zamilovanosti připomínají psychické onemocnění. A přesto lidstvo romantickou lásku prohlašuje za vrcholný moment pozemské existence. Proč vlastně?

Století a šťastní

Petr Třešňák

V čem vězí tajemství dlouhověkosti

Dobrodružství v pavilonu č. 14

Petr Třešňák

Psychiatrická léčebna v Bohnicích měsíčně přijme asi 500 pacientů. Většina se dřív či později uzdraví. Ti nejtěžší končí v pavilonu číslo 14. Jeho zdi už zažily ledacos, nikdo tu ale nepamatuje pacienta, jako byl Ivan Kaliáš. Tohle je příběh člověka, který se propadl do nejhlubších temnot lidské duše. A ošetřovatele, který mu pomohl najít cestu zpět.

Bláznem z Boží vůle

Petr Třešňák

Máte nutkavý pocit, že jste Ježíš Kristus, v hlavě vám znějí hlasy. Zkrátka nejvyšší čas zajít k psychiatrovi. Ale ještě než spolknete první lék, zadržte. Možná je vše v nejlepším pořádku.

Léčba extází

Petr Třešňák

Sto let po svém objevu se látka označovaná jako MDMA stává nadějí pro pacienty

Máma českých desperátů

Petr Třešňák

Příběh nenápadné dámy, která se vydala na svou osobní pouť do podsvětí

Noční život velkého jogína

Petr Třešňák

Sexuální skandál indického guru oživuje otázku, zda věřit mistrům z Východu

Ztracené děti jdou domů

Petr Třešňák

Na žebříčku nechtěných zaujímají nejvyšší příčku. Děti s vážným postižením, které jejich rodiče odložili, většinou nenajdou novou rodinu a prožijí život za zdmi ústavů. Ale najdou se i výjimky.

Cena za dobrou smrt

Petr Třešňák

Konec lidského života se změnil v martyrium, v němž se zbytečně utrácejí peníze a pacienti umírají v nepohodlí, bolesti a iluzích. Cesta ke změně přitom není tak složitá