Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Ztracené děti jdou domů

Na žebříčku nechtěných zaujímají nejvyšší příčku. Děti s vážným postižením, které jejich rodiče odložili, většinou nenajdou novou rodinu a prožijí život za zdmi ústavů. Ale najdou se i výjimky.

Zdravé děti už jsme měli. Tak proč si brát další? (Součkovi) • Autor: Matěj Stránský
Zdravé děti už jsme měli. Tak proč si brát další? (Součkovi) • Autor: Matěj Stránský

„Prcani už spí?“ vykoukne ze dveří dvanáctiletá dívka v pyžamu. Klid, který v rodině Součkových před pár minutami nastal, naznačuje, že odpověď zní ano. Pětiletá Míša a čtyřletý Davídek jsou konečně v postýlce a pro tři starší děti manželů Součkových nastává vzácná chvíle, kdy mohou mít rodiče jen pro sebe. Tedy – velmi krátká chvíle. Ivana Součková působí vyčerpaně a unaveně zívá. „Je to záhul,“ přiznává matka, „občas mi docházejí rezervy. Ale ještě jsem se nedostala do stavu, že bych litovala toho, co jsme udělali.“

Výraz „prcani“, kterým rodina své dva nejmladší členy občas přezdívá, člověka zarazí, ale časem zjistí, že v podobných rodinách patří k nezbytnému folkloru. Retardéři, smraďoši, hajzlíci nebo prcani jsou slova, jež by si personál ústavů sociálních služeb asi za rámeček nedal. Tady se ale pronášejí s dobromyslnou něhou a oprávněným sebevědomím – těžko se totiž najde někdo, kdo by mohl jadrnější slovník těmhle rodinám vyčítat.

Ivana a Radko Součkovi patří k naprosté menšině lidí, kteří se rozhodli vzít si dítě do pěstounské péče a v kolonce s dotazem, zda jejich žádaný přírůstek může trpět zdravotním či mentálním postižením, zaškrtli „ano“. „Chtěli jsme velkou rodinu a tři zdravé děti už jsme měli. Tak proč bychom si brali další?“ vysvětluje Ivana jednoduše. „Na zdravá miminka se čekají fronty a ústavy jsou plné postižených dětí, které nikdo nechce. Přitom stačí jenom překonat strach.“ Součkovi se odvážili v roce 2008 a z kojeneckého ústavu si přivezli domů…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].