Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Výchova kluků v Čechách

Nikdy v minulosti si rodiče nemysleli, že dovést syna k dospělosti je kdovíjaká věda. Stačilo se držet osvědčených zásad. Dnes se na Západě mluví o „krizi klukovství“ a společenskou shodu nahradilo individuální hledání. Někdy je docela dobrodružné.

Nebýt na to sám.  (Kryštof a Lumír Kolíbalovi) • Autor: Matěj Stránský
Nebýt na to sám. (Kryštof a Lumír Kolíbalovi) • Autor: Matěj Stránský

Al Palisca je jméno, na které kluci slyší. Minimálně ti, kdo měli to štěstí se s tímto šestapadesátiletým urostlým blonďákem osobně potkat. Víc než čtvrtstoletí pracoval jako strážce Yosemitského národního parku v Kalifornii, takže medvědy, pumy a kojoty nezná jenom z obrázků. Staví na zakázku dřevěné domy, je zručný a silný. Dlouhá léta pobýval mezi americkými indiány, účastnil se jejich obřadů a umí vyprávět staré legendy. Má hluboký, trochu hypnotizující hlas a s kluky dokáže stejně nenuceně mluvit o Bohu jako o ranní erekci.

Hodně se naučil během životní krize před třinácti lety, kdy mu zemřela žena na rakovinu a on musel sám vychovat dceru a hyperaktivního syna, jehož puberta byla seriálem divokých eskapád. Dobře to dopadlo, syn je dospělý a před časem se s otcem rozhodli společné zkušenosti zúročit: dnes spolu vedle běžného zaměstnání vedou v Kalifornii semináře pro otce a dospívající chlapce, jimž pomáhají dobře projít pubertou.

Potřebují k životu riziko a je dobré jim ho nabídnout. (Kovář Veselý se svými syny Tadeášem a Eliášem, zleva. Ilustrační foto ze souboru Otcové a synové.) • Autor: Matěj Stránský
Potřebují k životu riziko a je dobré jim ho nabídnout. (Kovář Veselý se svými syny Tadeášem a Eliášem, zleva. Ilustrační foto ze souboru Otcové a synové.) • Autor: Matěj Stránský

Důvodu, proč se tento zaneprázdněný Američan na prahu šedesátky před třemi lety ocitl v jednom vesnickém stavení uprostřed České republiky, by naši předci asi ani trochu nerozuměli. Leccos vypovídá o nejistotách, které nyní máme ohledně výchovy – a především výchovy synů.

„Byl to tak trochu pud sebezáchovy,“ vypráví Lumír Kolíbal, knižní nakladatel a také otec třináctiletého Kryštofa. „Naši kluci právě přicházeli do puberty. A když vidíte, jak dnešní teenageři vyvádějí a jak těžké je jim v době, kdy nikdo…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].