Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Ta krásná hysterie už je pryč

S psychologem Martinem Mahlerem o Sigmundu Freudovi, svobodě na gauči a jízdě na bruslích

Psychoanalytik Mahler • Autor: Günter Bartoš
Psychoanalytik Mahler • Autor: Günter Bartoš

Sigmund Freud bývá vnímán jako člověk, který zhmotnil téma své doby – potlačenou sexualitu v puritánské monarchii. Dnes je sexualita mnohem otevřenější, dominují už v terapii jiná témata?

To, že se lidé dneska se sexualitou setkávají veřejně a nepokrytěji, ještě neznamená, že s ní nemají problémy. Nicméně okruh témat se opravdu rozšířil. Dnešní psychoanalýza se zabývá například psychologií nejranějších forem psychiky dítěte, vznikem a utvářením lidského já, zárodečnými podobami lidské zkušenosti a také počátkem duševních chorob v této době. Víme, že kritický věk dítěte nepřichází s třetím, čtvrtým rokem, kdy začíná oidipské období, ale mnohem dřív. Už v prvních měsících života se vytvářejí důležité pilíře psychiky. Ukazuje se, že role matky, způsob, jakým dítě vítá, jak se na něj vylaďuje, jak mu rozumí, je naprosto určující pro budoucnost jejího potomka. Základní melodie a rytmus, které má každý z nás ve svém nitru, se utváří v prvních dnech a měsících života, částečně dokonce před narozením. Psychoanalýza paralelně s neurobiologií do těchto raných vrstev čím dál hlouběji proniká a pracuje s nimi i v terapii.

Teď jste asi rodiče vyděsil: pár týdnů rozhodne o budoucnosti. Jak se mají k miminkům chovat?

Je důležité si uvědomit, že dítě je už odmalička velmi otevřené vůči světu, má větší schopnost vás vnímat a je daleko citlivější na vaše citové signály, než to na první pohled vypadá.

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].