Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Politika

Když to šlo, prostě to udělali

S Janem Gebhartem a Janem Kuklíkem, autory knihy Druhá republika

Jak je možné, že trvalo tak dlouho, než vyšla vůbec první ucelená kniha o druhé republice?

Kuklík: Toto téma před lety z politických důvodů vlastně neexistovalo. Navíc přináší trauma a kontroverzní témata českého nacionalismu, antisemitismu – o tom se tu stále nerado hovoří.

Gebhart: Je to černá skvrna na české mentalitě. A přece jenom stále nejsme příliš ochotní se dívat do toho nepříjemného zrcadla.

O čem tedy ta doba vypovídá?

Kuklík: Především o tom, že řadu problematických věcí dělala česká společnost, aniž k tomu byla někým nucena jako později za protektorátu. Týká se to například židovské otázky. Neplatily tady sice ještě norimberské zákony, ale byla tu obdobná iniciativa.

Kde se tu najednou antisemitismus vzal?

Gebhart: Má to dvě roviny. Zaprvé v Československu byl vždy určitý ekonomický antisemitismus – takže když teď najednou třeba advokáti či doktoři mohli využít situace k odstranění konkurentů, prostě tak učinili. Prvotní příčinou však bylo to, že se zhroutila právní kultura, která odstartovala právní nihilismus. Z první republiky jsme měli ukázkově demokratickou ústavu, která ale po Mnichovu přestala prakticky platit. Rozpustil se parlament, společnost se stala zoufale pragmatickou. I v Berlíně si dělali legraci z toho, jak si český ministr zahraničí při návštěvách Německa ochotně zapisoval, co má jeho vláda udělat. Česká společnost má bohužel v…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].