Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Technologie

Příliš drahá volba

Elektroskútry před pár lety vypadaly jako pionýři nahrazování spalovacích motorů elektřinou. Zákazníci ale mají jiný názor.

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Prodej elektrických skútrů v České republice posledních pár let klesl k bodu mrazu. A to přesto, že popularita klasických skútrů se spalovacím motorem v Česku rok od roku stoupá (stejně jako se rozšiřuje jejich nabídka). Ještě v letech 2010–2013 to naopak vypadalo na slibný start. Za rok 2012 se zde prodalo rekordních 394 elektroskútrů, o rok později prodeje spadly na polovinu a za další rok ještě níž. Dnes se prodávají řádově desítky za rok.

Nejsme v tom ale sami. Ani ve zbytku Evropy, ani v USA nevzbudily elektrické skútry žádnou zákaznickou vášeň. Jedinou zemí, kde se reálně prodávají (více než deset milionů za rok), je Čína. Má to jasnou logiku. Právě tady se jich nejvíc vyrábí a vzhledem k nízkým cenám a omezené nabídce západní konkurence jsou pro místní přitažlivou alternativou.

Právě vysoká cena spojená s nedostatečným dojezdem způsobila, že o elektroskútry už dnes prakticky nikde jinde není zájem. Fungují jako turistická atrakce v půjčovnách, používá je milánská či barcelonská policie, ale koncoví zákazníci se raději poohlížejí jinde. Místo elektroskútru volí buď klasický benzinový skútr, nebo – ti aktivnější – elektrokolo.

Elektroskútry jednoduše zatím nenabídly nic, proč by si běžný zákazník měl říct „ano, tohle je přesně to, co chci“. Průkopníci, kteří si je pořídili, si stěžují na neustálé potíže, hlavně technického rázu. Od banalit typu upadávajících páček po kritické nedostatky, jako je příliš rychle odcházející baterie. Levná asijská produkce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 15 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].