Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zuzana Čaputová pobláznila Slovensko jako nikdo předtím

S šéfredaktorem slovenského Denníku N Matúšem Kostolným o volbě prezidenta

Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová • Autor: SME – Marko Erd
Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová • Autor: SME – Marko Erd

Ještě před měsícem ji znal jen málokdo, dnes je Zuzana Čaputová (45) favoritkou slovenských prezidentských voleb. Právnička a občanská aktivistka si získala pověst bojovnice za práva obyčejných lidí – například tím, že bránila založení obří skládky ve svém domovském Pezinku na jihozápadě Slovenska. V současné atmosféře na Slovensku, kdy už mají lidé dost korupčních skandálů vládní strany Smer a Roberta Fica, působí Čaputová jako někdo, kdo by mohl přinést změnu. „Její největší zbraní je, že se nikdy nezapletla se státní mafií. Naopak, doteď byla aktivistkou, která hájila lidi právě ve sporech s Ficovým státem,“ myslí si šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný.

Jak je možné, že ještě před měsícem měla Zuzana Čaputová v průzkumech devět procent, ale teď je jasnou favoritkou prezidentských voleb?

Nikdo vám nedá jednoznačné vysvětlení, ale fakt je ten, že se jí podařilo něco na Slovensku dosud nevídaného. Povedlo se jí ve velmi krátkém čase pobláznit velkou část země. Její kampaň přitom měla na začátku problém, že pro většinu Slováků byla Zuzana Čaputová úplně neznámá a neměla ani podporu velkých stran. Za poslední měsíc se jí ale neuvěřitelně povedlo vyskočit nahoru.

Prieskum AKO: Čaputovú by volilo 53 percent ľudí, Harabin nie je ďaleko za Šefčovičom #PrezidentskéVoľby2019#ZuzanaČaputová#MarošŠefčovičhttps://t.co/XZOZ3UhBPlpic.twitter.com/zrAuFmnERv— Denník N (@dennikN)

Prieskum AKO: Čaputovú by volilo 53 percent ľudí, Harabin nie je ďaleko za Šefčovičom #PrezidentskéVoľby2019 #ZuzanaČaputová #MarošŠefčovič https://t.co/XZOZ3UhBPl pic.twitter.com/zrAuFmnERv

— Denník N (@dennikN) March 1, 2019
2019

Jak si to vysvětlujete vy?

Jsou asi tři vysvětlení. Za prvé: začaly se odehrávat televizní debaty kandidátů. Čaputové se v nich od začátku dařilo mluvit, argumentovat. To jí velmi pomohlo. Lidé ji viděli v jiné situaci než jen jako obrázek na billboardu. V kontaktu s jinými kandidáty působí kompetentně, klidně, přitom lidsky. Debaty, kde se začalo mluvit o hodnotách a kde se mohla vymezit na konkrétních tématech, jí výrazně pomohly. Je ten případ současného politika, který má jako velký motor Facebook a YouTube, kde má nejvíce videí a reklamy. Díky tomu se jí podařilo to, co v těchto volbách nikomu – za poslední měsíc vybrala 100 tisíc eur od malých dárců, kteří se nadchli její kampaní a chtěli jí pomoci. To nemá nikdo jiný.

Hodně lidí má vytapetovaný svůj Facebook tím, že volí Čaputovou; jak říkám, lidi úplně pobláznila. Zrovna nyní Čaputová zveřejnila svého přítele, kterého veřejnosti dosud neukazovala, protože je poměrně čerstvě rozvedená. Teď ale ukázala fotku, jak spolu sedí na kávě, a stal se z toho hit Facebooku. Viděl jsem i fotky lidí, kteří se fotí stejně jako ona - s přítelem u kávy. Stal se z toho virální obrázek. To, že se jí podařilo podchytit sociální sítě, je tedy druhý důvod její popularity. A třetí je fakt, který ukazují i průzkumy - tedy že Zuzana Čaputová má obrovskou podporu žen. Třetina žen na Slovensku deklaruje, že by ji chtěla volit, což je nebývalá síla. Podařilo se jí je oslovit bez ohledu na to, jestli jsou konzervativní, či liberální. Přihlásily se k ní a chtějí v ní mít v politice zastoupení.

Může se tedy liberální kandidátka, která podporuje mimo jiné nárok homosexuálů na adopci, stát na konzervativním a křesťanském Slovensku prezidentkou?

Ano, protivníci Čaputové se pokoušejí udělat z toho, že podporuje homosexuály klíčové téma, ale pro většinu voličů to zásadní není. Slovensko zažilo v posledních letech vraždu novináře, desetitisíce lidí byly na náměstích, korupce je vážný problém. Lidé mají pocit, že režim Roberta Fica si za deset let vlády ukradl stát pro sebe, denně se objevují skandály. Pro velkou část populace jsou kulturní otázky sice důležité, ale nejsou to hlavní. Zuzana Čaputová říká, co si o adopci dětí homosexuály myslí, ale ani pro ni to není nejdůležitější část kampaně. Mluví o tom, protože se jí na to novináři pořád ptají.

Matúš Kostolný • Autor: Milan Jaroš
Matúš Kostolný • Autor: Milan Jaroš

Do druhého kola za dva týdny takřka jistě postoupí, ale nemůže jí liberální orientace uškodit ve druhém kole, kde se budou voliči rozhodovat už jen mezi dvěma kandidáty?

Podle průzkumů to vypadá, že do druhého kola by se měla dostat Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. A Šefčovič není typický představitel konzervativního Slovenska. Je dlouhé roky evropským komisařem za Slovensko, předtím byl diplomatem v Bruselu. Sám se otevřeně hlásí k moderní, západní sociální demokracii, ne slovenského nebo českého střihu, ale k té opravdu západní. To znamená hájení práv menšin a tak dále, je zkrátka v kulturně-etických otázkách velmi blízko k Zuzaně Čaputové. Ale má zároveň nevýhodu, že je kandidátem vládního Smeru, reprezentuje tedy i Roberta Fica, který je pro velkou část společnosti nepřijatelný.

Je pravda, že ve druhém kole může být symbolem člověka, který drží ochrannou ruku nad Slovenskem, ale rozhodně není klasickým konzervativním mužským kandidátem. Těžko si dovedu představit, že lidé, kteří volí Kotlebovy fašisty či populisty, se rozhodnou pro Šefčoviče jako svého kandidáta. Ale je možné, že strach před ženskou a liberální kandidátkou bude fungovat. Nedokážu to odhadnout. V minulosti jsme se většinou rozhodovali mezi konzervativním a liberálním kandidátem. Teď to tak není. Maroš Šefčovič je spjatý s Evropou, žije víc v Bruselu než v Bratislavě, což lidé vidí.

Hlavním politickým tématem na Slovensku je momentálně sepětí soukromého byznysu a vysoké politiky, všudypřítomná korupce. Proč lidé věří, že zrovna Čaputová je politik, který s tím dokáže něco udělat?

Fico je u moci téměř dvanáct let. Za tu dobu propojení politiky na soukromý byznys přerostlo v mafii, to už není byznys. A ukázalo se v tak hrozné hloubce, že to stálo život našeho kolegy Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Většina lidí už toho má dost a chce změnu. Ta změna se projevuje různě, od podpory fašistů až po podporu sociálních demokratů moderního střihu. Ale lidé každopádně mají dost korupčního systému, který tu Fico zavedl. Čaputová s jeho vládou a érou nemá nic společného, nijak z ní neprofitovala, nepodílela se na tom ani jako diplomatka, což je případ Šefčoviče. Naopak, doteď byla aktivistkou, která hájila lidi právě ve sporech s Ficovým státem. Například když bojovala proti založení skládky v Pezinku. Byla prostě na straně občanů, i když to možná zní trochu pateticky. Ani Robert Mistrík, který se tento týden vzdal kandidatury ve prospěch Čaputové, nebyl spjatý s politickými stranami a upozorňoval na korupci, na rozkrádání eurofondů a tak dále, ale Zuzana Čaputová byla schopná lépe přesvědčit voliče, aby jí věřili. Myslím si, že její největší zbraň kromě vzdělání, rozumu a schopností je to, že se nikdy nezapletla se státní mafií.

Má nějakou slabinu?

Nikdy nebyla ve vysoké politice. Nevím, jestli je to slabina. Vždy to musí člověk zkusit a až pak se ukáže, jak to zvládá ve zlomových situacích. Ale dosavadní minulost ukazuje, že umí zvládat těžké situace. To, že není spojená s velkými politickými stranami, je spíš její výhoda. Andrej Kiska také neměl zkušenosti s politikou a po pěti letech se ukázalo, že to je nejlepší prezident v historii samostatného Slovenska. Takže lidé nemusí nezkušenost považovat za nedostatek. Samozřejmě se mluví o tom, že je žena a že to je nedostatek. Podle mě by to nemělo být téma. Ale bylo by naivní si myslet, že to není součástí rozhodování.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].