Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Žluté vesty a dealeři ve Sněmovně. Jak Babiš přežil hlasování o nedůvěře

Navzdory sporu o ministra kultury se sociální demokracie nakonec rozhodla, že z kabinetu neodejde

Společně za zrušení superhrubé mzdy; ilustarční foto • Autor: Milan Jaroš
Společně za zrušení superhrubé mzdy; ilustarční foto • Autor: Milan Jaroš

Schůze začala ve středu 10:30 a po chvíli to vypadalo, že by se hlasy pro nedůvěru vládě mohly nakonec najít. Sociální demokraté odešli ze sálu a dlouho se radili. Ještě předtím se předseda ČSSD Jan Hamáček sešel s předsedou ANO a premiérem Andrejem Babišem.

Řešili, jak si poradí s novou situací, které se obávali, a ona skutečně přišla. Prezident Miloš Zeman se o den dřív setkal s kandidátem ČSSD na ministra kultury Michalem Šmardou a ten se dozvěděl, že výměna na postu ministra kultury nepůjde snadno, možná vůbec. Prezident že bude na ministerstvu kultury dál držet svého oblíbeného politika Antonína Staňka, který odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, kterého prezident oblíbeného nemá. Dokonce tak moc, že ho navzdory ústavním zvyklostem odmítl jmenovat profesorem. ČSSD Staňka vyhodnotila jako nekompetentního, chce ho vyměnit a dohodla se s ním, že podá rezignaci. Tu však prezident nepřijal, a tak jeho odvolání navrhl Zemanovi premiér Andrej Babiš.

Průběh schůzky mezi Šmardou a Zemanem na Vysočině překládali sociální demokraté novinářům ve sněmovně trochu mlhavě, že sice Zeman neřekl na Šmardu radikální “ne”, ale neřekl ani “ano”. Nejčastěji se objevovala informace, že sice neřekl Šmardovi přímo to, že ho nejmenuje, ale řekl mu šalamounsky, že neodvolá Staňka. Takže by si Šmarda neměl kam sednout.

Na jednání poslaneckého klubu tak někteří sociální demokraté řešili, jestli tohle náhodou není ta chvíle vhodná pro odchod z vlády, v níž jim po boku hnutí ANO klesají preference. Kdyby se rozhodli, že je, hlasů pro konec vlády Andreje Babiše by bylo dost. Odchod by mohli opřít o neochotu premiéra podat na prezidenta ústavní žalobu, v níž by vymáhal, aby se prezident choval podle Ústavy. Na ranní schůzce Hamáčka s Babišem ta neochota byla prý zjevná.

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Pak se rozhodli jinak. Hamáček že se ještě s prezidentem setká a zkusí ho přesvědčit, ať to udělá správně. A rádi by, aby to udělal správně do konce června. A pak že se uvidí - podle toho, na čem se usnese předsednictvo ČSSD. A taky jestli třeba premiér tu žalobu přece jen nepodá.

Jednání poslaneckého lubu ČSSD bylo sice bouřlivé, ale shoda na tom, že je pro záchranu a růst ČSSD nezbytné odejít z vlády, zatím ve straně nepanuje. Hamáček pak informace o požadavku ústavního sporu mírnil - v mezičase se dohodl se Zemanem, že ho na Vysočině navštíví ve čtvrtek. Takže brzy bylo jasno, že vláda ve středu ve sněmovně nepadne.

Žluté vesty na Letné

Než sociální demokraté dojednali, ve sněmovně už se mluvilo o tom, proč by vláda padnout měla. Předseda ODS Petr Fiala coby lídr opozice připomněl, proč začaly protesty občanů organizované spolkem Milion chvilek pro demokracii - že Babiš chvíli poté, co ho policie navrhla obvinit kvůli dotačnímu podfuku při stavbě jeho farmy Čapí hnízdo, vyměnil bez přesvědčivého vysvětlení ministra spravedlnosti Kněžínka za Marii Benešovou. A pak se přidaly závěry evropských auditů, že je Babiš ve střetu zájmů.

“Z pozice předsedy vlády dělá otevřenou kampaň proti českým orgánům činným v trestním řízení, proti orgánům EU, proti médiím, proti každému, kdo mu nepatří a dovolí si říci nebo napsat v této věci jemu nepříjemné informace,” říkal Petr Fiala.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

I Babiš pak mluvil o Milionu chvilek pro demokracii a protestech lidí. „Já nerozumím, proč chcete destabilizovat naši zemi, proč vnášíte nejistotu mezi lidi. Proč ještě stupňujete napětí a chcete naši zemi poškodit,“ řekl Fialovi a opozici Andrej Babiš. Taky říkal, že pracuje pro všechny lidi a hájí jejich zájmy. Protesty na Letné se podle Babiše mohou časem vyhrotit - napadlo ho to, když viděl, že jsou na shromáždění lidé ve žlutých vestách, to mu připomnělo hnutí protestující ve Francii proti politice Emmanuela Macrona.

“Nechápu, proč tam někdo vystoupí a má na sobě žlutou vestu. Co tím chce říct? Že v listopadu budeme zapalovat auta na Pařížské? Budeme házet dlažební kostky do výloh na Pařížské? Proč někteří komentátoři říkají, že je to nedostatečné a že je třeba přitvrdit? Proč některé herečky říkají, že mám vypadnout?“ říkal premiér Babiš. Poslankyně Markéta Adamová Pekarová z TOP 09 pak premiéra na Twitteru upozornila, že ty žluté vesty mají na Letné oblečeny pořadatelé, aby byli k rozpoznání.

Babiš taky dlouho říkal, jaké úspěchy má jeho vláda a on osobně, třeba že aktivně svolává jednání V4. Pak o svých úspěších mluvili postupně a podrobně všichni ministři za hnutí ANO. Říkali, co všechno už ve svých resortech udělali nebo plánují.

Další ostuda

Opoziční ODS a Piráti zvolili podobnou strategii. U stupínku jejich poslanci říkali podle resortů, v nichž stínují ministry, co všechno se skutečným ministrům nedaří, co naslibovali a neudělali a co dělají špatně. To taky trvalo dlouho. Obě strany tak rozebraly život stromů a sucho, digitalizaci, zdravotnictví včetně detailů o ústní hygieně, důchody a bydlení a vůbec všechno.

Sněmovna, hlasování o důvěře, červen 2019 • Autor: Milan Jaroš
Sněmovna, hlasování o důvěře, červen 2019 • Autor: Milan Jaroš

Mnozí jiní poslanci z toho byli smutní, protože to, o čem měla být řeč - o problémech Andreje Babiše, které přilákaly na Letnou statisíce lidí - se rozmělnilo. A v prime timu v České televizi tak posluchači místo problémů se střetem zájmů poslouchali resortní detaily, třeba o reformě primární péče.

Došlo i na obvyklý argument ANO vůči Pirátům. Ministryně financí Alena Schillerová vyčetla poslanci Mikuláši Ferjenčíkovi, který vypočítával, v čem vláda špatně hospodaří a že to slavné přidávání na důchodech není ani tak dobrá vůle, ale z větší části povinné ze zákona, že je ještě mladý. Několik poslanců jí pak řeklo, ať takové věci neříká.

Slova o střetu zájmů, o tom, že se nedá všechno měřit penězi a že lidé chtějí dodržování pravidel a nejen plná břicha, ale taky o obrazu země v zahraničí říkali hlavně lidé z TOP 09, Starostů a KDU-ČSL. A taky někteří z ODS.

K tomu, že bude hlasovat pro nedůvěru vládě, se přihlásilo i SPD. Tomio Okamura vysvětlil, že uznává právo ANO na premiéra, ale nechce tam ČSSD, protože neplní program SPD. A taky proto, že sociální demokracie kooperuje s Bruselem na rozkladu národních států a podpoře zhoubné migrace. A že by podpořili úřednickou vládu vedenou ANO. Říkal to dlouho a poslanci v bufetu Okamuru poslouchali s pobavením.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Andrej Babiš ve sněmovně moc pobaveně nevypadal. Zejména dopoledne, kdy se řešilo, co s prezidentem, který drží sociální demokraty pod krkem s ministerstvem kultury. Ploužil se chodbami, a když ho oslovil novinář, s nímž nechtěl mluvit, neřekl, že s ním nechce mluvit, ale dělal, že neslyší.

Poslanci se na terase u cigarety i na chodbách sněmovny bavili o tom, že z prezidentovy hry vlastně nemůže vyjít dobře právě premiér. Když chce být obviněný Babiš s Letnou plnou protestujících lidí za zády a informacemi o svých problémech v zahraničním tisku, na němž mu záleží, premiérem i po případném pádu vlády, žádné dobré možnosti mu nezbývají. Buď nechá prezidenta, ať to vezme za něj, a nechá si od Zemana dát do vlády Hradem vybrané lidi v poloúřednické vládě, nebo se bude muset nechat podporovat Okamurovou SPD a komunisty. A to by pro něj byla další vážná mezinárodní ostuda.

Máme tady dealery

Překvapivý vzkaz občanům poslala od řečnického pultu ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Nejdříve ujišťovala poslance, že není ani ohýbačka justice, ani nemehlo, že je bojovnice a tvrdá ženská a že svou misi na ministerstvu spravedlnosti dotáhne do konce. Na mysli měla patrně zákon o státním zastupitelství, který po tlaku veřejnosti a odborníků slíbila udělat dobře. Taky říkala, že Andrej Babiš není ve střetu zájmů.

Ale opravdová zpráva dne přišla ve chvíli, kdy zavzpomínala na roky 1999 až 2005, kdy bývala nejvyšší státní zástupkyní. “Jak jsem pracovala v justici, tak mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy. Protože si některé pamatuji z telefonních odposlechů,“ řekla poslancům - a na mysli měla poslance. Marek Výborný, předseda KDU-ČSL, ten výrok vzápětí označil na Twitteru za nehorázný a položil otázku, zda se ministryně spravedlnosti pokouší poslance vydírat.

Sněmovna, hlasování o důvěře, červen 2019 • Autor: Milan Jaroš
Sněmovna, hlasování o důvěře, červen 2019 • Autor: Milan Jaroš

Marie Benešová pak na chodbě sněmovny vypadala opravdu rozčileně: říkala, že jí novináři i demonstranti na Letné křivdí, ona že to myslí s justicí dobře a taky to dobře dělá. Ale co ty odposlechy? Jak to myslí, když vzkazuje poslancům, že si je pamatuje z vyšetřovacích spisů? A kdo je tady s takovými problémy?

“Jména říkat nebudu. Ale máme tady drogové dealery. Oni vědí, koho myslím, oni se chytli,” říká. Jsou tedy mezi poslanci lidé odsouzení za prodej drog? “Ne, odsouzení nebyli. Ale já mám paměť dobrou a pamatuju si je z odposlechů.”

O tom, že bývalá nejvyšší žalobkyně používá informace ze spisu a dává těmi slovy zároveň lidem na vědomí, že zemi řídí dealeři a taky že justice za jejích dob nepracovala dobře, když drogoví dealeři nešli k soudu, rozpravu vést nejde - Marie Benešová nechce mluvit s médiem, které o ní psalo kriticky. “Nikoho nejmenuju, tak z toho nedělejte skandál,” říká ministryně spravedlnosti.

Kůl v plotě

Už ve středu vráno si poslanci schválili, že mohou hlasovat i po deváté večerní - bez toho by se podle jednacího řádu tak pozdě hlasovat nemohlo. Během dne si ujasnili, že to po deváté znamená i po půlnoci, protože jednací den není to samé co kalendářní den a jednací středa tedy končí až v 8:59 ráno ve čtvrtek, protože od 9 ráno už je čtvrteční jednací den.

Po poledni odhadovali, že schůze se protáhne až do 23 hodin, pozdě odpoledne, že to bude přes půlnoc a před půlnocí bylo jasné, že do tří to nebude. A skutečně, ještě ve 3:45 nad čtvrtečním ránem apeloval poslanec ODS Zbyněk Stanjura na sociální demokracii, ať nejsou ve vládě s Babišem podporované komunisty. “Nás si nekoupíte. Dnes ještě možná vyhrajete, ale skončíte jako kůl v plotě,” říkal Babišovi.

Hlasovat o nedůvěře vládě se začalo chvilku před čtvrtou. Komunisté se zdrželi. ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové byli pro. Ve 4:20 bylo sečteno. Vláda premiéra Andreje Babiše vede zemi dál. Sociální demokraté šli přemýšlet, co je čeká, když Miloš Zeman nebude chtít ustoupit s ministerstvem kultury. Premiér Andrej Babiš šel nejspíš dělat to samé.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].