Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zeman zkazil ČSSD variantu snů: už netrvá na Staňkovi, výměna resortů není ve hře

Kam postoupila tento týden vládní krize a jaký může být další vývoj

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček po jedné ze schůzek s prezidentem • Autor: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček po jedné ze schůzek s prezidentem • Autor: ČTK

Prezident Miloš Zeman rozehrál s vedením ČSSD hru, během níž se obě strany snaží dosáhnout toho, že neponesou zodpovědnost za možný pád vlády, ale zároveň si obě chtějí zachovat tvář a příliš neustoupit. Situace je taková, že ČSSD chce vyměnit ministra kultury Antonína Staňka, za jehož nástupce vybrala Michala Šmardu. Umožňuje jí to Ústava i koaliční smlouva, kterou má podepsanou s hnutím ANO. Prezident Miloš Zeman se to ovšem sociálním demokratům snaží maximálně znepříjemnit a vymýšlí si důvody, proč jim nevyhoví. A pohybuje se během toho mimo území, jež mu Ústava vymezuje. Premiér Babiš sice může na Miloše Zemana podat kompetenční žalobu, kdy by prezidenta k dodržování Ústavy donutil soud, a tak situaci vyřešit, ale zdráhá se to udělat. ČSSD hrozí, že pokud si nebude moci podle vlastního rozhodnutí odvolat a jmenovat své ministry, odejde z vlády. Jaká je situace po pátečním setkání Miloše Zemana, Antonína Staňka a předsedy ČSSD Jana Hamáčka? Nabízíme shrnutí v hlavních bodech a možnosti dalšího vývoje.

1) Zeman už nedrží Staňka, ale nechce Šmardu. Prezident Zeman v pátek napůl otočil. Staňka, jehož chválil za údajný protikorupční boj na ministerstvu kultury, už se nesnaží v úřadu udržet. Nicméně rozhodl se, že mu vadí muž, kterého si ČSSD před více než měsícem vybrala za Staňkova nástupce, tedy místopředseda strany Michal Šmarda. A jmenovat ho nechce. Ústava mu přitom možnost odmítnout jmenovat navrženého ministra nedává. Neukládá mu ovšem ani žádné termíny, dokdy tak má učinit. Tím argumentuje jak prezident, tak premiér Babiš. Jako jediný má možnost podat na Zemana kompetenční žalobu, ale zatím k tomu nenašel odvahu.

2) Odejde ČSSD z vlády? V pondělí se předsednictvo sociální demokracie sejde, aby probralo, jak v celé situaci dále postupovat. Vedení i straníkům vadí, že se ČSSD stala terčem posměchu, že si s nimi prezident Zeman pohrává, jak se mu zachce, a že premiér Babiš jako koaliční partner není ochoten se jich zastat. To by nahrávalo tomu, že ministři ČSSD skutečně podají demisi, o které už otevřeně mluví minimálně ministr zahraničí Tomáš Petříček. Na druhou stranu se mezi členy strany stále objevují pochyby, zda by si pád vlády dokázali obhájit u svých voličů, kteří nemají nestabilitu rádi. Nejpravděpodobnějším výsledkem pondělního jednání vedení ČSSD tedy bude to, v rámci nějž si udrží tvář: Neustoupit, ale zároveň získá čas na další jednání. Právě takové budou sociální demokraté hledat.

3) Co dál se Šmardou: Pokud by ČSSD vyhověla prezidentu Zemanovi a vybrala náhradu za Michala Šmardu, opakovala by se situace, kdy prezident odmítl jmenovat  ministrem zahraničí Miroslava Pocheho a ČSSD místo něj následně vybrala Tomáše Petříčka. V průběhu týdne se pozadí vyjednávání objevila spekulace, že by ČSSD místo Šmardy nominovala jednoho z dlouholetých straníků ČSSD Romana Onderku či Jana Birkeho. Podle informací Respektu ale podpora takového řešení není příliš silná. „Přes Šmardu nejede vlak,“ prohlásil jeden z těch, kteří jsou celou dobu přítomni vyjednávání, jak má ČSSD dál postupovat.

4) Proč neustoupit: Důvod, proč sociální demokraté nechtějí za Šmardu hledat náhradu, je ten, že v něm vidí jednoho z budoucích lídrů strany,. „Má témata, umí dobře mluvit, na lidi působí sympaticky,“ shrnul důvody jeden z vyjednavačů strany, proč strana lpí na politikovi, jež je od roku 2010 starostou Nového města na Moravě. A jak už bylo zmíněno, ČSSD také vadí, jak se jim veřejnost směje, že vypadají slabě.

5) Co premiér: Andrej Babiš se sice po celou dobu snaží tvářit jako ten, kdo dělá vše pro uklidnění vládní krize, Ústava mu však nabízí jednu možnost jak nastalou situaci vyřešit. Jak odvolat, tak jmenovat ministra podle Ústavy prezident musí. Pokud se zdráhá, může premiér, podat na prezidenta kompetenční žalobu. Pak by rozhodl Ústavní soud. Takový krok ale premiér Babiš udělat nechce - nevidí k tomu prý důvod. Zároveň však je zřejmé, že nechce, aby vláda s ČSSD zkrachovala, protože pak by mu zbývaly dvě možnosti - spolehnout se na trio Zeman-KSČM-SPD, nebo předčasné volby s nevyzpytatelným výsledkem. A tak to vnímají i sociální demokraté.

6) Jaká je další možnost: Babiš má ještě jednu variantu, sociálními demokraty přímo vysněnou. Pokud premiér není schopen zajistit, aby prezident Zeman dodržel Ústavu, má nabídnout ČSSD výměnu ministerstva kultury za nějaké jiné. Sociální demokraté (by) si vybrali ministerstvo pro místní rozvoj, kam by se ostatně nejen podle nich Michal Šmarda coby  dlouholetý starosta hodil úplně nejlépe. Situaci jim v tomto směru ovšem paradoxně komplikuje to, že Miloš Zeman teď otočil a už netrvá na tom, aby Staněk zůstal na ministerstvu kultury.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].