Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zeman rozehrál šachovou hru o protiruské sankce

O schůzce ústavních činitelů k zahraniční politice

Prezident Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš
Prezident Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš

Politici se na Hradě dohodli, že tzv. protiruské sankce za rozpoutání války proti Ukrajině by měly dál pokračovat. Tedy slovy oficiálního prohlášení: důvody, které k zavedení sankcí vedly, stále trvají. Účastníci schůzky v téhle souvislosti vyzvali k naplnění Minských dohod, které stanovily pravidla pro zastavení bojů a trvání příměří. Vzhledem k tomu, že především prezident Miloš Zeman dlouhodobě volá po zrušení sankcí, znamená to, že svůj boj nyní na Hradě vzdal?

Tak jednoduché to není. Prezident je taktik, ve chvíli, kdy jeho postoj nesdílí většina vrcholných politiků, zvolil mezikrok. Do budoucna si pro zrušení sankcí nechal otevřená vrátka, což vyplývá z druhé části prohlášení ústavních činitelů.

V něm se říká, že Česko chce komplexně a otevřeně diskutovat o tématu na úrovní Evropské rady - včetně zhodnocení ekonomické i politické účinnosti sankcí v návaznosti na jejich prodlužování. Česká republika, jak uvádí prohlášení, přitom „samozřejmě bude výsledky této diskuse respektovat“. Převedeno do srozumitelné řeči, Hrad i vláda se do budoucna vzdali aktivního trvání na sankcích a říkají, že se podřídíme ostatním - většině.

Vzhledem k tomu, že v migrační otázce na nikoho dalšího v EU nebereme ohled, jde o překvapivou pasivitu české zahraniční politiky v takto důležitém tématu. V EU je několik zemí, které už nějaký čas vůči sankcím vystupují. V čele pelotonu je Itálie, brblá Rakousko, Maďarsko, Slovensko. Z menšiny se časem může vytvořit většina - a reakce Česka? Otočíme.

Je překvapivé, že politici mají potřebu zdůrazňovat, že se shodli na užitečnosti debaty na Evropské radě. Proč to je potřeba vypichovat, debata se delší dobu vede. Bylo tedy jedním z cílů prohlášení dodat munici ruské straně, aby mohla říkat, je tu další stát, který má k sankcím výhrady? Takhle to neříkáme, ale přesně takhle dnešní Rusko se slovy nakládá.

Klíčové nyní bude, kdo bude novým ministrem zahraničí. Bitva o sankce a jeho pohled na ně přitom nepochybně ovlivní konečný výběr. A zásadní bude postoj premiéra Andreje Babiše. Serveru Idnes řekl: “My to určitě nebudeme otvírat, pro nás to není téma, moje priorita je rozpočet a migrace.” Zatím zjevně nechce kromě migrace v dalším ožehavém tématu EU vystupovat jako černá ovce.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].