Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Odstřelený Hamáček se stal přesedou ČSSD

Zeman na sjezdu: Jděte s Babišem, on vás nepotřebuje, vy jeho ano

Nový předseda ČSSD
Nový předseda ČSSD

Prezident Miloš Zeman si musel v neděli dopoledne v kulturním domě Střelnice v Hradci Králové na svou řeč k plnému sálu sociálních demokratů počkat v zákulisí. Účastníci stranického sjezdu se hádali, zda stačí slib, že předsednictvo rezignuje, nebo to mají dát do programu jako bod “odvolání”.

Brzy poté, co se opřel o pultík, vyjádřil se pak k nejdůležitější otázce nedělního sjezdu: jak se postavit k vládě vedené premiérem Andrejem Babišem, a pak, to už trochu skrytě, i k té druhé - koho by si měla ČSSD postavit do čela.

Prezident ocitoval slova prvorepublikového sociálního demokrata Rudolfa Bechyně, že “suchá je skýva opozice”, a vyzval ČSSD, aby podpořila menšinovou vládu Andreje Babiše. “Necpěte se do vlády, nechtějte ministerská křesla, chtějte křesla náměstků,” řekl Zeman. A sdělil sálu, že pokud vyslechnou volání těch, kteří považují za lepší pobyt v opozici, znamená to, že nechtějí nic dělat pro republiku a že se jejich 15 poslanců ztratí “v koktejlu” s ostatními opozičními zákonodárci. “Poslužte si a chcete-li, buďte v tomto koktejlu, ale můžete v něm klesnout pod pětiprocentní hranici, protože o vás nikdo nebude vědět.”

Ke konci části proslovu na téma “podpořte Babiše” padla i mírná výhrůžka, alespoň mnozí sociální demokraté si tak prezidentova slova vysvětlili: že Babiš má na výběr, má tu přece Okamuru a komunisty. “Dnes večer se setkám s Andrejem Babišem. Příští týden se setkám s předsedy KSČM a SPD a vyslechnu si jejich názory.  Pravda je, že hnutí ANO má zájem o spolupráci s ČSSD, a pravda je, že má současně další dva partnery, kteří mu bohatě stačí, aby měli většinu v poslanecké sněmovně,” řekl prezident.

Prezident předem slíbil, že nebude na sjezdu nikoho z kandidátů na předsedu podporovat. Tomu se sociální demokraté před sjezdem smáli: tipovali si, že to nevydrží, a že mezi řádky nějaký ten vzkaz publiku propašuje. Že chce Zeman po sociální demokracii, aby podporovala Babišovu vládu, to bylo všem jasné, ale koho chce za předsedu? Nejčastěji si členové ČSSD tipovali, že to bude bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Nový předseda ČSSD s novým prvním místopředsedou
Nový předseda ČSSD s novým prvním místopředsedou

A z prezidentovy řeči se zdá, že to tak opravdu dopadlo. Nejdříve Zeman poděkoval všem třem nežhavějším kandidátům na předsedu – Milanu Chovancovi, Janu Hamáčkovi i Jiřímu Zimolovi - za to, že ho podpořili v prezidentské volbě. Znovu se k nim pak dostal až v ke konci projevu v tématu “proč je na tom ČSSD tak špatně”. Po chvíli řekl, že by si neměli sociální demokraté zvolit osobu “úřednickou, šedou, nudnou” - a to si přeložili jako Ne Hamáčkovi.

Úplně na závěr svého projevu pak prezident výslovně jmenoval, byť v jiné souvislosti, zmíněného Jiřího Zimolu. Doporučil straně, že by se “neměla zbavovat názorových oponentů, jako se to stalo Jirkovi Zimolovi; oslabujete stranu i sebe”.

Úplně jasno nebylo v sále po skončení projevu dávného předsedy ČSSD a nynějšího prezidenta v tom, zda se pokusil “odstřelit” i Milana Chovance, jestli si to vysvětlili dobře.

Většinou se domnívali, že ano. “Nebuďte stranou podrazáků,” řekl - a tak se v “zemanovské” části strany mluví o Milanu Chovancovi. Který po minulých prezidentských volbách nejprve šel se Zimolou a dalšími za prezidentem do Lán domlouvat puč proti Sobotkovi, a pak Sobotkovi schůzku prozradil.

Skrytá doporučení prezidenta Zemana uspěla jen trochu, vlastně napůl. Jiří Zimola se nakonec předsedou ČSSD nestal, získal místo prvního místopředsedy. Volbu předsedy vyhrál Jan Hamáček,  který stranu povede v jednáních s Andrejem Babišem. Slíbil ale, že neudělá žádné rozhodnutí bez toho, aby ho nejdříve schválilo či odmítlo referendum mezi všemi straníky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].