Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Že Zeman Babiše nepotřebuje? To je omyl

Už nejde o volební hlasy, ale o peníze, po kterých se prezidentovi muži natahují

Martin Nejedlý • Autor: ČTK
Martin Nejedlý • Autor: ČTK

Miloš Zeman už teď Andreje Babiše na nic nepotřebuje a bude se chovat ve vzájemném vztahu značně svéhlavě, zaznívá často v hodnocení české povolební situace. Byla by to pravda, pokud by šlo Zemanovi pouze o prezidentskou funkci spojenou se servisem, který jako starý člověk ocení. Ke svému životu už skutečně kromě popularity, klidu lánského zámku a lékařského dohledu mnoho nepotřebuje. Jenže zdaleka nejde pouze o Zemana. Prezident má kolem sebe obchodníky s vlivem, kteří premiéra Babiše rozhodně potřebují a budou nadále potřebovat.

Vratislav Mynář dostal po volbách otázku od České televize, jestli je rád, že zůstává kancléřem. Mynář se zarazil, jako by ho otázka překvapila. Pak prohlásil, že jde o funkci náročnou, ale zajímavou. Pak odešel. Tahle „zajímavost“ nebude spočívat v tom, že Mynář, Martin Nejedlý a další motivovaní byznysmeni kolem Zemana mohou čas od času vyrazit v prezidentské koloně na cestě po Česku. Zajímavější je cesta k penězům, která se opět otvírá.

A co do zajímavosti nemůže nic konkurovat rýsující se zakázce spojené s dostavbou Temelína a přestavbou Dukovan. O nich rozhoduje vláda, která musí vybrat dodavatele, vymyslet způsob financování, vyřešit budoucí dotování (jaderné elektrárny si na sebe nevydělají). Ve hře je ruský Rosatom, s nímž jsou lidé kolem Zemana v kontaktu.

Prezident a spol. budou potřebovat Babiše také proto, že případná zakázka pro Rosatom se nevyhne problémům s Evropskou komisí, které bude muset vláda řešit: buď podmínkám EU vyhovět, nebo je ignorovat a riskovat zásadní střet s Unií. Zakázky kolem jaderné energetiky se přitom pohybují řádově ve stovkách miliard, úspěšní zprostředkovatelé tedy mohou s klidem počítat se stomilionovými částkami.

Ale nejde jen o energetiku. Babišova vláda bude rozhodovat o dalších penězích, které Zemanovy lidi zajímají, například o způsobu dotací velkých farem v zemědělství, které zvažuje Evropská komise omezit, nebo o rozdělování zbrojních zakázek. Proto zřejmě tlačí Zeman na spojenectví ANO a sociální demokracie, pomocí níž může dostat do vlády své lidi, které si pak budou snažit Mynář s Nejedlým ohlídat.

Důvody ke spojenectví na ose Zeman - Babiš tedy s volbami z prezidentovy perspektivy neskončily. Trvají a nabírají hmatatelnější obrysů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].