Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zdanění církví je show pro voliče

Krácení restitucí stojí na vodě, u Ústavního soudu těžko obstojí

Poslanci ČSSD a KSČM při hlasování o novele zákona o církevních restitucích • Autor: ČTK
Poslanci ČSSD a KSČM při hlasování o novele zákona o církevních restitucích • Autor: ČTK

Poslanci odhlasovali komunistický návrh na zdanění církevních náhrad. Finanční odškodnění, přiznané ještě za Nečasovy vlády, by se zdaněním zkrátilo z 59 na 48 miliard korun.  Církve se chtějí bránit u Ústavního soudu, kde lze – vzhledem k vachrlatému zdůvodnění nynější novely – čekat s velkou pravděpodobností úspěch. Zdanění restitucí tak nejspíš zůstane jen divadlem pro voliče, kteří církvím peníze závidí a nechtějí se s nápravou starých křivd smířit.

Zdanění navrhla skupina komunistických poslanců, pro ve finálním třetím čtení zvedli ruku také poslanci ANO, ČSSD a SPD. Přítomní hlasovali takřka jednotně, pro bylo 106 hlasů z 172. Tedy dost na to, aby návrh prošel znovu, i když ho odmítne Senát. Prezident už dal najevo, že zákon podepíše.

Revize církevního odškodnění byla podmínkou komunistů pro podporu nynější vlády ANO a ČSSD, výsledek hlasování tedy není překvapením. Pro zdanění se už dříve vyslovil i premiér Andrej Babiš s odůvodněním, že náhrady se mu jeví jako předražené. Autoři návrhu ani vláda nicméně nikdy nepředložili přesvědčivou analýzu, kde by zmíněné předražení bylo vyčísleno a zdůvodněno. Chybí tedy argument, proč krátit náhrady právě o sazbu daně.

Náhrady se vyplácejí od roku 2013 jako odškodnění za konfiskaci církevního majetku po roce 1948. Církve podle dohody s Nečasovou vládou dostaly zpět nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard plus finanční náhrady za nemovitosti, které mezitím byly zničeny nebo je už nebylo možné vrátit. Finanční náhrady byly v roce 2012 vyčísleny na 59 miliard korun. Tato částka byla rozdělena na třicet splátek, ročně tedy církve dostávají bezmála dvě miliardy plus navýšení o inflaci.

Nově přijatý návrh počítá s tím, že stát si z náhrad bude strhávat 19procentní daň jako z běžného příjmu, tedy 380 milionů ročně a 11 miliard za celou zbývající dobu (všechna čísla jsou bez inflace, tedy v cenách roku 2012, kdy se restituce schválily). Se zdaňováním se má začít už příští rok, návrh ODS na odklad o rok neprošel.

To, že chybějí výpočty a zdůvodnění, proč náhrady krátit právě o 19 procent, uvedli při hlasování jako hlavní důvod nesouhlasu Piráti nebo STAN. „Paní ministryně financí tvrdila, že má analýzu církevních restitucí, ze které vyplývá, že byly o 54 miliard předražené. Když jsme o tuto analýzu požádali, zjistilo se, že žádná neexistuje,“ podotýká šéf poslanců STAN Jan Farský. Pravicová opozice dále zastává názor, že zdanění je popřením principu restitucí – tedy že vracení ukradeného majetku lze těžko zdaňovat jako běžný příjem, podobně jako se nezdaňuje ukradené a nalezené auto.

Zajímavý postřeh během jednání zmínil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož přední politici ANO už dopředu počítají s tím, že návrh u Ústavního soudu neprojde, a v tomto duchu otevřeně uklidňují církevní hodnostáře (riziko ústavní žaloby včetně argumentace ostatně zmiňuje ve stanovisku k novele i vláda). Pokud má Kalousek správné informace, jen to potvrzuje, že ze strany hnutí ANO jde o nevídanou cynickou show.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].