Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zaorálek se Šlechtovou jedou do KLDR. Chějí být u toho

Do KLDR míří čtyřčlenná poslanecká delegace: vést rozhovory a zkoumat byznys

2017: Lubomír Zaorálek jako volební lídr ČSSD přichází do továrny na vyhřívání do autosedaček HR Tronic;  ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
2017: Lubomír Zaorálek jako volební lídr ČSSD přichází do továrny na vyhřívání do autosedaček HR Tronic; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Rozhovory s totalitním severokorejským režimem nepovede jen americký prezident Donald Trump, chtějí se do nich zapojit i zástupci českého parlamentu. Ti právě v těchto dnech odjíždějí na několik dní do KLDR. Jde o čtyři poslance včetně bývalých ministrů zahraničí a obrany - Lubomíra Zaorálka a Karly Šlechtové.

“Pozvání přišlo z KLDR před delší dobou, čekali jsme, jak se budou vyvíjet rozhovory s Američany. Cestu jsme diskutovali s ministerstvem zahraničí i našimi partnery z Jižní Koreje," řekl Respektu Zaorálek. Ten již jednou v KLDR byl před čtrnácti lety.

Součástí programu tehdy bylo poklonění se soše diktátora-zakladatele Kim-ir Sena. Tento rituál by se měl nyní zopakovat. “Zřejmě ano, to bývá povinné,” říká Zaorálek. Cíl návštěvy popisuje současný předseda zahraničního výboru dolní komory jako “být u toho, nehlásit se později, kdyby v budoucnu došlo k uvolnění vztahů” mezi Západem a Severní Koreou.

Do “být u toho” Zaorálek nezahrnuje jen možné byznysové kontrakty, ale řadu dalších věcí, které se budou nabízet. “Chci vidět, jak to tam vypadá dnes, v jakém humanitárním stavu je země, chceme vést otevřené rozhovory. Od nás zkousnou vzhledem k minulosti víc než od ostatních,” tvrdí poslanec.

Zneužití cesty severokorejskou propagandou čeští poslanci příliš neřeší. “Toho se nebojím, to zneužijí vždy,” říká Zaorálek. Spolu s ním a Šlechtovou do KLDR odlétají ještě poslanci za ANO a SPD. S kým vším se setkají, není v tuhle chvíle jasné. KLDR zatím české straně dodala jen nekonkrétní program.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].