Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vypusťte Ovčáčka, ať se vyvztekají

Až bude chtít Zeman zase někoho zfackovat, měl by se napřed rozhlédnout kolem sebe

Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš
Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš

Vypadá to, že tým prezidenta Miloše Zemana žije ve vlastním světě, výrazně jiném než zbytek politické či veřejné sféry. Deník MF Dnes uveřejnil ve středu zprávu, že šéf obory na prezidentském zámku v Lánech Miloš Balák zadal další zakázku v řádech milionů korun spřátelené firmě Energie - stavební a báňská. Přitom jsou Balák i manažer Energie už přes rok stíhaní kvůli podezření z manipulace s předchozími zakázkami. Ani to jim však podle všeho nebrání v téhle činnosti pokračovat.

Celá věc sahá do horních pater Zemanova poradního sboru. Šéf prezidentské kanceláře Vratislav Mynář trestní stíhání svého podřízeného ignoruje a odmítá Baláka odvolat. Panuje navíc podezření, že se Mynář na zmanipulovaných zakázkách sám přiživil. Média v minulosti informovala, že zakázky spojené s provozem lánského areálu putovaly k firmám, k nimž má Mynář blízko. Baláka, který o stavební činnosti v Lánech rozhoduje, si ostatně dosadil do funkce.

Zeman je šampion v mistrování všech kolem sebe. Do kamery neváhá poučovat, koho by měla policie zavřít nebo aspoň zfackovat, protože nepracuje tak, jak by si to Zeman představoval. Tahle kázání ovšem mají jednu železnou výjimku — jeho vlastní lidi s Mynářem v čele. Ti jako by z rozhodnutí Miloše Zemana žili na dobře izolovaném ostrově papalášů, kam nedoléhá realita. Tedy především snaha čelit korupci, nutnost nést odpovědnost, slušně zacházet s veřejnými penězi, projevovat úsilí o poctivější Česko.

S angažovanými umělci má tato země bohaté zkušenosti. Jednou budovali lepší zítřky, jindy zazníval osten drtící zkaženou buržoasní společnost. Teď tepou nešvary. Chtělo by to obnovit Festival politické písně: https://t.co/2Ar0zketPR— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci)

S angažovanými umělci má tato země bohaté zkušenosti. Jednou budovali lepší zítřky, jindy zazníval osten drtící zkaženou buržoasní společnost. Teď tepou nešvary. Chtělo by to obnovit Festival politické písně: https://t.co/2Ar0zketPR

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) September 26, 2018
2018

Přes své kontakty pak nechávají Zemanovi věrní přidělovat tučné dotace lidem ze svého okolí, třeba do vesnického fotbalového klubu z Mynářových Osvětiman. A ostentativně kašlou na pravidla včetně těch, že kancléř musí mít bezpečnostní prověrku. O tom už se nemluví vůbec.

Zásluhu na tom má i taktika, kterou volí. Veškeré námitky a výhrady ignorují, nebo se jim rovnou vysmívají. Dopředu vystrčili kašpárka v podobě prezidentova mluvčího s jeho twitterovým účtem, odkud se k Zemanovým kritikům hrnou provokace nebo rovnou urážky. Těmi se pak všichni zabývají, zatímco Mynář se v pozadí tiše směje. Jeho byznysmodel spojený s pobytem na Hradě mu totiž skvěle vychází.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].