Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vrchní populista Bannon usiluje o rozbití Evropy. Zkoušel v Lánech získat Zemana?

Zakladatel serveru Breitbart News se při evropském turné zastavil u českého prezidenta

Stephen Bannon • Autor: Getty Images
Stephen Bannon • Autor: Getty Images

Miloš Zeman v neděli na letním sídle českých prezidentů v Lánech přijal hlavního ideologa amerického populismu Steva Bannona. Na schůzce je zajímavé už to, že podle informací Respektu o ní takřka nikdo z prezidentových spolupracovníků nevěděl; nebyla oficiálně připravovaná odbory prezidentské kanceláře a Hrad o setkání s Bannonem dopředu neinformoval. Schůzku oznámil až po jejím skončení Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu.

Bannon měl během návštěvy v Lánech s prezidentem pořídit rozhovor, který bude později publikovat. Může ale jít o tu nejméně důležitou část setkání obou mužů. Bannon již nějaký čas jezdí po státech EU a kontaktuje v nich populistické, xenofobní a extrémistické politiky. Jedním z cílů jeho iniciativy je sjednotit tyto síly před blížícími se volbami do Evropského parlamentu, vyvolat tak „ultrapravicovou revoluci“ a změnit politické poměry v Evropě. Což by ve finále mohlo vést až k rozpadu svobodného prostoru EU.

Bannon opakovaně jednal s britským euroskeptikem a stoupencem Brexitu Nigelem Faragem, členy francouzské Národní fronty vedené Marine Le Pen, maďarským premiérem Viktorem Orbánem a italskými i polskými populisty. Získat českého prezidenta do tohoto klubu by pro Bannona mohlo být posilou. Přesné detaily rozhovoru Zemana s Bannonem nicméně nejsou známé. V Lánech na schůzce měl být kromě prezidenta jen jeho mluvčí a poslanec německé protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), český rodák Petr Bystroň.

Pan prezident přijal na zámku v Lánech Steva Bannona, který o setkání požádal. Steva Bannona doprovodil český rodák Petr Bystroň, poslanec Bundestagu za AfD. pic.twitter.com/oYxavrMbNd— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci)

Pan prezident přijal na zámku v Lánech Steva Bannona, který o setkání požádal. Steva Bannona doprovodil český rodák Petr Bystroň, poslanec Bundestagu za AfD. pic.twitter.com/oYxavrMbNd

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) September 23, 2018
2018

Bannon je v krátké době v Česku podruhé. V Praze byl již před letními prázdninami, přijel na pozvání byznysové skupiny Czechoslovak Group zbrojařské rodiny Strnadů. Mluvčí skupiny Andrej Čírtek tehdy Respektu řekl, že Bannon navštíví některé strategické české podniky.

Bannon byl hlavním manažerem Trumpovy kampaně a později jeho hlavní stratég v Bílém domě. Týdeník TIME ho vloni umístil na obálku spolu s titulkem The Great Manipulator (Velký manipulátor) a v návazném článku ho označil za druhého nejmocnějšího muže světa. Z Bílého domu musel odejít již vloni v létě kvůli roztržkám s prezidentovou dcerou Ivankou a jejím manželem Jaredem Kushnerem. Nynější setkání s Bannonem tak podle insiderů ještě více snižuje již tak malé Zemanovy šance dostat se na státní návštěvu do Bílého domu.

V širší známost Bannon vešel jako jeden ze zakladatelů serveru Breitbart News, ideologické centrály populistického hnutí. Označení “populista” používal s hrdostí. Jeho snahou bylo vybudovat alternativní pravicové hnutí založené na ekonomickém nacionalismu, odporu ke globalizaci, stahování Spojených států ze světového dění, obraně hranic a národní suverenitě.

Bannon byl považován za stratéga, který pomohl Trumpovi koncentrovat jeho chaotické postoje do více méně koherentního myšlenkového rámce nasměrovaného k bílým pracujícím v Ohiu, Pensylvánii, Michiganu a na Floridě. Právě hlasy v těchto státech zajistily Trumpovi celkové vítězství ve volbách. Jeho hlavními nepřáteli byly globalizované elity včetně republikánské strany, které “zapomněly na obyčejné Američany”.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].