Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čižinský: Začnu jednat s Piráty a Silami pro Prahu

Praha sobě měla štáb v holešovickém Vnitroblocku • Autor: Matěj Stránský
Praha sobě měla štáb v holešovickém Vnitroblocku • Autor: Matěj Stránský

Lídr Praha Sobě Jan Čižinský oznámil, že už během sobotního večera začne povolební vyjednávání s Piráty a s blokem Spojené síly pro Prahu, který tvoří TOP 09, STAN, KDU-ČSL, LES a demokraté Jana Kasla. Do volebního štábu Praha Sobě míří předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a lídr kandidátky Pirátů do zastupitelstva hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. (Aktuálně.cz)

Ve městech, kde koncern Agrofert zaměstnává nejvíc lidí, měl Andrej Babiš velkou podporu už při minulých volbách. Nyní ve většině případů ještě posílil. Extrémem jsou Lovosice, kde hnutí ANO vyletělo ze 40 na 60 procent. V novém zastupitelstvu bude mít absolutní většinu, 14 z 21 křesel. Chemička Lovochemie ve městě se sedmi tisíci voliči zaměstnává 670 lidí. Šéf místní buňky ANO a trojka na kandidátce Vladimír Hieke v Lovochemii pracuje.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve volebním štábu • Autor: ČTK
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve volebním štábu • Autor: ČTK

Největší tuzemský podnik Agrofertu – chemička Deza – sídlí ve Valašském Meziříčí. ANO tu posílilo z 24 na 36 procent a opět jednoznačně vyhrálo. První skončilo také v Přerově nebo v Napajedlech. Vztah mezi sídlem firmy a volebním úspěchem je znát hlavně v menších nebo středních městech, kde jsou podniky ze skupiny Agrofert v roli důležitého zaměstnavatele. Velký úspěch má hnutí ANO i v Olomouci a v Pardubicích, kde má Agrofert rovněž velké firmy. Vítězství Babišovy strany tu nicméně kopíruje trend, který je vidět u většiny velkých měst - takže důvody úspěchu mohou být i jinde.

Mezi městy, kde Agrofert podniká, lze najít rovněž taková, kde naopak ANO ztrácí. Příkladem je Kroměříž nebo Hodonín, kde ANO před čtyřmi lety vyhrálo a nyní mělo volební zisk nižší. Andrej Babiš nyní už Agrofert přímo neovládá, firmu se všemi více než dvěma sty dceřinými podniky převedl do svěřenského fondu. To, jak moc je Babiš skrze fond v Agrofertu dál osobně angažován, nyní prověřuje Evropská komise.

Výsledek ANO v komunálních volbách 2014 a 2018, procenta hlasů a pořadí:

Lovosice(Lovochemie, Preol)40,6 (1.)59,9 (1.)Valašské Meziříčí(Deza, CS Cabot)24,1 (1.)35,6 (1.)Olomouc(Olma, Agrotechnic)23,4 (1.)26,9 (1.)Pardubice(Synthesia)21,4 (1.)26,8 (1.)Přerov(Precheza)22,0 (1.)24,3 (1.)Napajedla(Fatra)22,9 (1.)24,3 (1.)Rumburk(Uniles)10,8 (4.)19,0 (1.)Prostějov(Profrost)15,8 (2.)18,2 (1.)Domažlice(Agropodnik Domažlice)9,0 (4.)13,7 (3.)Hustopeče(Agrotec, Afeed, AGRI CS)11,6 (4.)13,7 (4.)Kroměříž(Kmotr - Masna Kroměříž, Navos)22,0 (1.)16,5 (2.)Chropyně(Fatra)16,5 (2.)15,6 (3.)Roudnice(PMU CZ)17,7 (2.)14,7 (3.)Rakovník(AgroZZN)13,3 (5.)12,3 (4.)Hodonín(Agropodnik Hodonín)22,7 (1.)12,0 (3.)Hlinsko(Mlékárna Hlinsko)17,7 (2.)11,5 (3.)

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) byl znovu zvolen senátorem za Vsetínsko. Slaví vítězství už v prvním kole voleb do horní komory parlamentu. „Je to přírodní úkaz české politiky. Nejrůznější kauzy, které ho v minulosti potkaly, by zlomily vaz nebo velmi znepříjemnily budoucnost komukoliv jinému – kromě Jiřího Čunka. Ve svém regionu je brán jako autentická osobnost a schopný manažer, kterému lidé rozumí,“ řekl v ČT24 politolog Daniel Kunštát.

Jiří Čunek slaví • Autor: ČTK, Glück Dalibor
Jiří Čunek slaví • Autor: ČTK, Glück Dalibor

Sám Čunek své znovuzvolení hodnotí: "Očekával jsem, že bych úspěch mohl mít, ale úplně jsem v to nevěřil. Mluví se o mých neúspěších na celostátní úrovni, ale já bych ty neúspěchy měl i tady (na Vsetínsku). V politice je nejdůležitější poctivě a dobře sloužit lidem. Někteří to na celostátní úrovni chtěli otočit proti mně, teď už jsem na to připraven.“

„Andreje Babiše a jeho kroky sleduji. Kdybych viděl, že míří k nějakým nepravostem, tak bych se určitě ozval a řekl to. V tuto chvíli se mi zdá, že se snaží hodně pracovat a napravovat věci, kteří před ním mnozí pokazili. Babiš na mě má telefon a můžeme to spolu zvládnout (napravit),“ citoval ho rovněž web veřejnoprávní stanice.

Předseda ODS Petr Fiala a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda ve volebním štábu ODS • Autor: ČTK
Předseda ODS Petr Fiala a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda ve volebním štábu ODS • Autor: ČTK

Někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda svítí ve štábu ODS radostí. “Ještě není jasné, kdo v Praze vyhraje, ale ODS hodně posílí,” říká. Mluvit o magistrátní koalici v situaci, když spolu bojuje o vítězství pět stran a hnutí a dělí je zisk dvou procent,
však nechce ani on, ani lídr strany Petr Fiala. Přesto mezi představiteli strany začíná převládat naděje, že ODS začne mluvit mnohem výrazněji do komunální politiky ve velkých městech i do celostátního dění. “Budeme ovlivňovat ve větší míře budoucí tvář země,” je přesvědčen Fiala.

K tomu, jestli to bude v duchu pražské předvolební kampaně znamenat boj proti “anarchii” a za větší“pořádek”, říká poslanec Martin Kupka, že anarchií myslela ODS to, co se dělo na magistrátu poslední čtyři roky. “Vždyť se pořád dohadovali a výsledky byly mizerné,” vysvětluje. (Jaroslav Spurný)

V Praze po sečtení desetiny okrsků vede v soupeření o magistrát ODS se 17,72 procenta hlasů před piráty se 17,17 procenta a hnutím Praha Sobě se 16,22 procenta. Hnutí ANO, které vyhrálo volby před čtyřmi lety, je zatím čtvrté se 16,14 procenta. Koalice TOP 09, STAN a lidovců Spojené síly pro Prahu dosud dostalo 15,35 procenta. Ze stran, které jsou v nynějším zastupitelstvu, na pětiprocentní hranici zatím nedosáhli komunisté (3,39 procenta) a sociální demokraté (2,98 procenta). Zelení, kteří byli stejně jako ČSSD dosud zastoupeni i ve vedení města za Trojkoalici s lidovci a STAN, po sečtení desetiny okrsků mají 1,67 procenta.

Od říjnové Vltavy sice na pirátskou loď po sedmé večerní fouká studený vzduch, ovšem Piráti na horní palubě i v podpalubí citelně pookřáli. V klíčové Praze je to sice stále těsné a čekání je delší než jindy - zřejmě i díky rekordně velkým volebním lístkům. Z celé země nicméně přicházejí „velmi pozitivní“ výsledky.

„Ve většině obcí, kde jsme kandidovali, se dostaneme do zastupitelstva,“ shrnuje situaci poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík, který výsledky po voleb celé odpoledne sleduje s laptopem v ruce. Bouři veselí pak vyvolá zpráva, že strana obhájila prvenství v Mariánských lázních, kde vláda uplynulé čtyři roky, byť jen velmi těsně - nad druhým ANO zvítězili Piráti o čtyři desetiny procenta. (Silvie Lauder)

Starostové a nezávislí (STAN) se v pražské restauraci U Glaubiců kousek od Poslanecké sněmovny zatím radují. Poslanec a starosta Vít Rakušan napotřetí obhájil největší počet hlasů v rodném Kolíně - podle průběžných výsledků má přes 60 procent. A celostátní výsledky komunálních a senátních voleb označil za ty nejlepší, které za svou politickou kariéru zažil. Jeho nadšení není neoprávněné. Podle dosavadních výsledků to vypadá, že jejich kandidáti na senátora kromě jednoho případu postupují do druhého kola, a v obecních zastupitelstvech se STAN často dělí o první příčky s velkými parlamentními stranami. V Praze, kde kandidují společně s TOP 09, se jejich výsledky stále pohybují mezi čtyřmi nejúspěšnějšími subjekty.

Předseda Starostù a nezávislých Vít Rakušan • Autor: ČTK
Předseda Starostù a nezávislých Vít Rakušan • Autor: ČTK

Hnutí STAN už vyloučilo jakoukoliv spolupráci s SPD a KSČM. Na otázku Respektu, zda je představitelná spolupráce s hnutím ANO na pražském magistrátu, odpověděla druhá v pořadí na kandidátce Spojených sil pro Prahu Hana Marvanová, že je předčasné tuto variantu jakkoliv komentovat. Místopředseda STAN Petr Gazdík dodal, že heslo Starostů a nezávislých je „Pojďme se domluvit“ – pro což udělají maximum. Do štábu dorazil na tiskovou konferenci i neúspěšný kandidát na prezidenta a současný kandidát do Senátu na Praze 4 Jiří Drahoš. V krátkém projevu mimo jiné řekl, že věří, že do druhého kola postoupí. (Andrea Procházková)

Pirátům se podle průběžných výsledků daří, oproti stávajícímu stavu na radnicích a magistrátech zřejmě výrazně posílí. Před čtyřmi lety měli na kandidátkách kolem tisíce lidí a získali nakonec 29 zastupitelů. Teď se o místa v zastupitelstvech uchází kandidátů třikrát tolik a podle poslance Mikuláše Ferjenčíka se tam dostane několik set pirátů. „V celé zemi jsme stabilně schopní dostat se do zastupitelstev. Jednoznačně několik set pirátů bude v komunální politice, což je pro nás samo o sobě úspěch. V Ostravě máme zatím kolem devíti procent, v Brně něco přes devět. To se dalo očekávat a doufám, že v Brně ještě povyrosteme,“ komentuje Ferjenčík. (Aktuálně.cz)

Po sečtení poloviny okrsků v obecních volbách držela nejvíce zastupitelských křesel tradičně nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Ze samostatně kandidujících stran vedla KDU-ČSL před STAN. Následovaly ČSSD, KSČM, ODS a hnutí ANO, které ale vedlo ve dvou třetinách z 27 statutárních měst. Průběžná účast činila 51,65 procenta. V Praze, tedy ve městě, v němž stojí předseda ANO Andrej Babiš o obhajobu vítězství nejvíce, figurovala ale na prvním místě koalice STAN a TOP 09. Hlasy voličů z poloviny okrsků však byly zatím sečteny jen v některých statutárních městech; ve většině z nich bylo sečteno i podstatně méně. (Aktuálně.cz)

V senátních volbách po sečtení poloviny okrsků postupovali do finále kandidáti ANO ve 13 obvodech, ODS v deseti, KDU a STAN v pěti, ČSSD ve čtyřech.  Volební komise sečetly už i 60 procent okrsků v komunálních volbách: vítězí místní sdružení nezávislých kandidátů. Hnutí ANO má podle průběžných výsledků přes 10 procent hlasů. Volební účast klesla pod 50 procent.

Martin Kupka, jedna z nejznámějších tváří ODS, poslanec a starosta obce Líbeznice, se právě dozvěděl, že strana dostala v jeho působišti v 76 procent hlasů. Celkově je optimista: pravděpodobný postup desítky kandidátů strany do druhého kola senátních voleb je podle něj velkým příslibem pro vliv ODS v celostátní politice. “Nemáme ještě výsledky ve velkých městech, ale už teď je jasné, že strana posílila i v komunálních volbách. Vypadá to na úspěch,” říká. Teď se ve volebním štábu ODS čeká na sčítání hlasů v Praze. (Jaroslav Spurný)

Místopředseda ODS Martin Kupka ve volebním štábu  • Autor: Šimánek Vít
Místopředseda ODS Martin Kupka ve volebním štábu • Autor: Šimánek Vít

“Se Stuchlíkem jsme začali kampaň pozdě, možná to nebude stačit,” říká ve volebním štábu ANO jeden ze spolupracovníků Andreje Babiše. Další přidává, že v Praze ANO možná napíná strunu až moc – a myslí tím neúspěšnou vládu Adriany Krnáčové a pokus tvářit se, že neexistovala. (Ondřej Kundra)

Pražská TOP 09 svůj volební štáb letos přesunula do Velkopřevorského paláce na Malé straně, kde od počátku panovala poměrně uvolněná atmosféra. Čelní představitelé strany výsledky odhadují nad patnáct procent. Zároveň nicméně dodávají, že cokoliv nad dvanáct procent by považovali za dobrý výsledek. Ve štábu se kromě pražských kandidátů do zastupitelstev nacházely i známější tváře strany – poslanec Dominik Feri, první místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Pekarová Adamová nebo senátor Tomáš Czernin.

Štáb TOP 09 • Autor: ČTK
Štáb TOP 09 • Autor: ČTK

Předseda strany Jiří Pospíšil na Malou stranu dorazil po páté hodině. Za hlavní cíl považuje obhajobu stávajících zastupitelů a účast v koalici na magistrátu hlavního města Prahy, kam TOP 09 kandiduje společně s hnutím STAN. Do pražské „velké koalice“ TOP 09 odmítá zasednout s SPD a KSČM - a také spolupráci s hnutím ANO označila za nepravděpodobnou. Ve štábu se mihl i hlavní marketér pro celostátní kampaň TOP 09 Jakub Hussar, který stál za prezidentskou kampaní neúspěšného kandidáta Pavla Fischera (ten nyní kandiduje do Senátu). (Andrea Procházková)

Možný budoucí pražský primátor Zdeněk Hřib působí dvě hodiny po startu volebního štábu trochu unaveným dojmem. Jak ale se smíchem říká sedmatřicetiletý lékař, podnikatel v IT a jednička pražské kandidátky Pirátů, není to ani tolik náročnou kampaní předchozích týdnů jako spíš faktem, že má tři děti ve věku od jednoho roku do pěti, takže se v noci moc nevyspí.

„Jasně, že chci být primátorem jakožto lídr strany, která aspiruje na vítězství v Praze,“ říká Hřib v podpalubí někdejší motorové nákladní lodi, nyní „plovoucího multifunkčního centra“ kotvícího na smíchovských březích Vltavy, kde Piráti čekají na výsledky voleb ve své tradiční, nepříliš rafinované „vodní“ symbolice. Hřib už má rozmyšlený i první krok, který by v čele pražské radnice udělal - zveřejnil seznamy městského nemovitého majetku, kde bude vidět, kdo má jakou nemovitost pronajatou, za kolik a na jak dlouho.

Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš (ve volebním štábu na palubě lodi • Autor: ČTK, Šulová Kateřina
Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš (ve volebním štábu na palubě lodi • Autor: ČTK, Šulová Kateřina

Jenže není jasné, jestli si primátorský řetěz kolem krku skutečně pověsí - a nejen proto, že tři hodiny po uzavření volebních místností ještě není k dispozici moc výsledků. Piráti si totiž stanovili poměrně striktní mantinely pro budoucí spolupráci, které vylučují kromě menších stran (KSČM, SPD) i ty partaje, u nichž se očekává, že s nimi stanou na stupních vítězů, ANO a ODS. První kvůli lídrovi Petru Stuchlíkovi a druhou kvůli - jak Piráti říkají - pokračujícím vazbám na pražské kmotry. „Ve skutečnosti jsou to požadavky minimalistické,“ říká Hřib. „Chtít, aby člověk v radě města byl bezúhonný, kompetentní a aby nekumuloval funkce, není přemrštěné.“

Jistá únava je patrná taky na šéfovi strany Ivanu Bartošovi, který v křesílku na prosluněné horní palubě usrkává energy drink a kouří cigaretu. „Zase jsem zhubnul pět kilo,“ říká. Podle svého odhadu za posledního půl roku objel asi sedmdesát měst v rámci dlouhodobé kampaně, která „trvá poslední devět let“. Na setkáních s lidmi prý taky vysvětluje politiku strany ve Sněmovně, kam se Piráti senzačně dostali v loňských parlamentních volbách, nebo komunikuje s novými členy a sympatizanty strany, jichž v poslední době přibývá. Volby chápe zároveň jako test. „Pro nás budou i odpovědí na otázku, jestli to ten rok ve Sněmovně děláme dobře,“ říká Bartoš. (Silvie Lauder)

V senátních volbách po sečtení třetiny okrsků postupovali do finále kandidáti ANO ve 12 obvodech, ODS v 11, sociální demokraté a lidovci v pěti. (iDnes.cz)

Volební štáb hnutí ANO v Brně je ve čtvrtém patře rekonstruované budovy Tržnice na Zelném trhu, kandidáti tu pojídají občerstvení a zatím marně čekají na výsledky. Exit pool Katedry politologie Masarykovy univerzity předpověděl hnutí ANO a jejímu dosavadnímu primátorovi Petru Vokřálovi až druhé místo za ODS, i když těsně. Vokřál říká, že doufá - a sleduje u toho zatím nic nenapovídající plátno s vysíláním ČT. I politologové z MU upozorňují, že se po sečtení může dopadnout jinak, jen je ve štábu ANO znát, že je odhad trochu znejistěl.

Veselo je ve štábu Žít Brno v kavárně Praha o kus dál - těm sice exit pool předpověděl, že by se do zastupitelstva nemuseli vůbec dostat, stejně jako zelení, TOP 09 a taky pravicoví extremisté - tedy SPD a další parta, která si tu drze říká Slušní lidé. I ve štábu Žít Brno “se doufá”. Pro menší liberální strany, jako je ŽB a zelení, jsou rozhodující výsledky v centrální městské části Brno-střed; ty budou sečteny až naposled.

Jako nejpravděpodobnější koalice se v Brně před volbami jevilo spojení ANO s ODS. To ovšem za předpokladu, že by vyhrál Vokřál a občanské demokraty by přizval ke spolupráci - plus někoho dalšího. Pokud by Vokřál skončil druhý, je dost pravděpodobné, že by se ODS mohlo ANO zkusit obejít a domluvit se s dalšími stranami. Podle exit poolu by to mohla být KDU-ČSL, Piráti a tak trochu, velmi těsně, i sociální demokraté.  (Ivana Svobodová)

Bleskový průzkum prováděný při odchodu voličů z volebních místností, takzvaný exit polls, ukazuje v Brně na velký úspěch ODS. V anketě, již přineslo Aktuálně.cz,  se umístila na první příčce a předstihla i favorizované hnutí ANO. Volební sondu provedly desítky studentů katedry politologie Masarykovy univerzity.

Kandidát do Senátu, herec Vladimír Kratina ve volebním štábu ODS • Autor: Šimánek Vít
Kandidát do Senátu, herec Vladimír Kratina ve volebním štábu ODS • Autor: Šimánek Vít

Kandidáti ODS po sečtení hlasů pětiny okrsků v senátních volbách vedli v osmi obvodech, ČSSD a KDU-ČSL ve třech, ANO a STAN ve dvou. K dispozici nebyly výsledky ze čtyř pražských a jednoho brněnského obvodu.  Roli favoritů ze senátních kandidátů potvrzovali Jaroslav Kubera (ODS) na Teplicku a Jiří Čunek (KDU-ČSL) na Vsetínsku. Pro Kuberu zatím hlasovala více než polovina voličů, pro Čunka rovněž - po sečtení první desetiny okrsků přesně 50,89 procenta lidí. Nejméně třetinu hlasů zatím dostali Přemysl Rabas (za Senátor 21) na Chomutovsku, Ladislav Faktor (nezávislý) na Českobudějovicku, Jaroslav Zeman (ODS) na Jablonecku, Herbert Pavera (TOP 09) na Opavsku a Patrik Kunčar (KDU-ČSL) na Zlínsku. (iHned.cz)

Štáb ODS. Spíše úsměvy, ve volbách do Senátu to pro stranu nevypadá špatně. Do druhého kola by mohlo postoupit dost kandidátů na to, aby ODS obhájila svých deset mandátů. Pokud jde o sečtení hlasy pro komunální volby, je poslanec Marek Benda v hodnocení zatím tříprocentního výsledku opatrný, je přesvědčen, že ve větších městech bude strana bodovat. ODS obhajuje 2200 mandátů ze skoro šedesáti tisíc, které se rozdělují. (Jaroslav Spurný)

Kandidát do Senátu Ivan Pilný ve volebním štábu ANO v obchodním domě Kotva • Autor: Kamaryt Michal
Kandidát do Senátu Ivan Pilný ve volebním štábu ANO v obchodním domě Kotva • Autor: Kamaryt Michal

Oproti minulosti jsou politici ANO ve volebním štábu od novinářů odděleni. Sedí za dřevěnými platy v pátém patře obchodního domu Kotva. Novinářskému prostoru vévodí fotografie Andreje Babiše a jeho primátorského kandidáta Petra Stuchlíka. S volebním sloganem Petr Prahu fakt nakopne. “To bude asi něco ve fotbale,” řekl Respektu k významu sloganu exministr financi Ivan Pilný, který nyní kandiduje do Senátu. (Ondřej Kundra)

Roli favorita ze senátních kandidátů potvrzuje zatím místopředseda horní komory a dosavadní teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS), pro něhož zatím hlasovala více než polovina voličů. Naopak bývalý středočeský hejtman David Rath (za Českou suverenitu) zřejmě senátorskou imunitu nezíská, neboť nový litoměřický senátor patrně vzejde z duelu kandidátů ODS a ANO.

Volební komise sečetly čtvrtinu okrsků. Nejvíce hlasů získala místní sdružení nezávislých kandidátů. Volební účast se vyšplhala přes 54 procent.

Ani předseda ČSSD Jan Hamáček neočekává „oranžové tsunami“ jako v senátních volbách před šesti lety, kdy ČSSD vyhrála se ziskem 13 senátních křesel. Předpokládá, že strana bude nejsilnější na Moravě. „ČSSD to v Praze vždy měla těžší,“ řekl po příchodu novinářům. V sídle ČSSD převládá klidná nálada; ani zájem novinářů není tak velký, jako v minulých letech.

Piráti podle svého kandidáta na primátora Zdeňka Hřiba vyloučili spolupráci s SPD a KSČM. „Považujeme je za extremistické. Jinak budeme vyjednávat se všemi demokratickými stranami a půjde o průnik programů, u kterého samozřejmě víme, že u některých budeme hledat jen stěží, mám tím na mysli třeba ODS nebo ANO,“ řekl Zdeněk Hřib podle ČT 24.

Volební komise sečetly 11 procent hlasů. Zhruba dvě třetiny sečtených hlasů patří místním sdružením a nezávislým kandidátům. Ze stran kandidujících samostatně vedla KDU-ČSL před STAN a KSČM.

Pražský radní Jan Wolf přiznává, že vznik hnutí Praha sobě lidovcům zkomplikoval boj o Prahu. Nový subjekt vede Jan Čižinský. „Nás to samozřejmě mrzí, protože se na kandidátce KDU-ČSL stal poslancem, týden nato oznámil, že si udělá vlastní subjekt, v kterém nechce, aby byli kolegové z KDU-ČSL. To samozřejmě oslabilo naši pozici,“ říká Wolf. V Praze kandiduje jako čtyřka společné koalice lidovců, TOP 09 a STAN. Uskupení by za úspěch považovalo 15 a více procent.

„Naším cílem je umožnit v Praze změnu k lepšímu. A my jasně říkáme, že s ANO a ODS se ta změna nedá uskutečnit. Účast o ničem nevypovídá, protože nevíme, kdo přišel, a kdo naopak zůstal doma,“ říká lídr Praha sobě Jan Čižinský. Podle odhadů v Praze volilo 40 procent oprávněných voličů. (Aktuálně.cz)

Praha sobě měla štáb v holešovickém Vnitroblocku • Autor: Matěj Stránský
Praha sobě měla štáb v holešovickém Vnitroblocku • Autor: Matěj Stránský

Pokud byla nějaká jistota, tak to, že druhá nejmenší obec v republice, Čilá na Rokycansku se sedmnácti obyvateli, má skoro vždy stoprocentní účast ve volbách. A všichni zde odvolí již v pátek. Při letošních komunálních volbách ale tento primát mít nebudou. „Dva lidé jsou mimo republiku, tak jsme dopředu věděli, že nepřijdou,“ říká zapisovatelka komise Iva Hájková. Jedním z nich je i současný starosta František Hájek. „Je ve Švédsku, vrátí se až v neděli,“ vysvětluje. Třináct ze šestnácti oprávněných voličů odvolilo již v pátek, komise ale ještě do poslední chvíle čekala, zda přijde poslední obyvatelka, která v cizině není. Nakonec ale nedorazila. „I tak je to velká účast,“ říká Hájková, kterou tak ani prý nemrzí, že o statut obce, kde volí vždy všichni obyvatelé, přijdou.  (Aktuálně.cz)

První výsledky komunálních voleb byly letos známy ve 14:31 z obce Přepychy na Pardubicku. Vyhrálo tam sdružení Pro krásnější Přepychy, které získalo všech sedm mandátů v tamním zastupitelstvu. Porazilo nezávislého kandidáta Martina Horynu. V obci přišlo hlasovat 64 ze 67 voličů, účast tak byla zhruba 96 procent.

Úderem 14. hodiny skončily volby do Senátu a do místních zastupitelstev. Odhady volební účasti nejsou zrovna optimistické. Odevzdat svůj hlas podle nich přišlo 30 až 40 procent voličů. Už večer by mělo být na řadě míst jasné, kdo ve volbách uspěl. Český statistický úřad nicméně uvádí, že finální výsledky by mohly být až v neděli ráno. (Aktuálně.cz)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].