Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vojto, přijeď s celou třídou na Čapí hnízdo. Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO zval školy na svou farmu ještě jako ministr financí

Ilustrační foto: Návštěva Andreje Babiše v Postoloprtech • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto: Návštěva Andreje Babiše v Postoloprtech • Autor: Milan Jaroš

Andrej Babiš objíždí zemi v dosud nevídané kampani. Poté, co opustil koncem května vládu, vydal se křižovat Česko po náměstích, kulturních sálech, stadionech, koncertech, školách, jarmarcích i domovech důchodců; zkrátka všude, kde se dají potkat nějací lidé.

V aktuálním Respektu najdete pod titulkem Řízek na Čapáku reportáž z jeho cesty za voliči, při níž vyjíždí mnohdy z Prahy kolem páté ráno a vrací se pozdě večer. Denně několik štací, v zádech ochranku a dvojčlenný videotým s kamerou a fotoaparátem. Při lákání voličů má v rukávu trumfy, který ostatním stranám v kampani chybí. Peníze mimo těch určených na kampaň, které nebude muset započítat do zákonného limitu 90 milionů - a také pompézní farmu Čapí hnízdo kousek za Benešovem.

Na stadionu v Pardubicích slíbí poslat z jedné z fabrik svého holdingu Agrofert peníze na handicapované sportovce - a  hned to zařídí. Peníze ovšem nedá sportovcům politik Babiš v rámci kampaně, ale chemička Synthesia jako sponzorský dar. V domově důchodců v Šumperku si postěžují, že jim chybí trenažér na cvičení a už si vyměňují s Babišem mailové adresy – nějak to zařídí. Z jakých peněz, těžko říct, ale z těch na kampaň to nejspíš nebude.

Kromě chemiček, masokombinátů, mlékárenských a zemědělských a dalších podniků disponuje zprostředkovaně Babiš i Nadací Agrofertu, z níž může rozdávat peníze mimo oficiální kampaň.

A taky Čapím hnízdem, do nějž kudy jezdí, tudy zve lidi. „Přijeďte na Čapák, pošlu autobus,“ řekl v minulých dnech při svých výpravách zaměstnancům firmy PE Holding v Chomutově i seniorům v domově důchodců v Nepomuku, „budou řízky s bramborovou kaší, řízky z vodňanského kuřete.“

Vzhůru na řízek

Ale jak se ukazuje, na Čapí hnízdo lákal už dřív. Minulou neděli uvítal osobně na farmě skupinu dětí ze základní školy v Praze; pozval je sem však ještě v době, kdy byl ministrem financí. Pro jejich učitelku Miriam Hejzlarovou, která je na výlet doprovodila, znamenalo pozvání nečekanou zkušenost. Osobní náhled do toho, jak v Česku nově může vypadat politická kampaň.

„Celé to bylo hodně překvapivé,“ říká učitelka, „ten den, kdy na dveře třídy zaklepal vyslanec Andreje Babiše a přinesl osobní pozvání na farmu, jsem si chvíli myslela, že je to nějaký vtip.“ Její žáci se ten týden v půli května učili psát dopis: oslovení, sdělení, zdvořile se rozloučit a podepsat. Jako adresáta si měli vybrat známou osobnost. Psali youtuberům, zpěvákům a zpěvačkám, hercům a herečkám, prezidentu Miloši Zemanovi – a desetiletý Vojtěch si zvolil ministra financí Andreje Babiše.

Dopisy psaly děti v úterý 16. května, učitelka je skutečně odeslala – a ve čtvrtek 18. května chvíli po osmé ráno se v sídlištní škole ozvalo zaťukání na třídní dveře. „Stál tam muž, že jde od Andreje Babiše, prokázal se průkazkou ministerstva financí. V obálce byl osobní rukou psaný dopis pro Vojtu podepsaný Andrejem Babišem a v něm bylo pozvání pro celou třídu na Čapí hnízdo. A mobil a e-mailová adresa, kam se máme ozvat,“ popisuje učitelka Hejzlarová.

Děti zajásaly, učitelce spadly koutky. Jak říká, uvědomila si okamžitě, že se její žáci právě stávají součástí politické kampaně tehdejšího ministra financí (za týden byl z vlády odvolán) a že dostaly pozvání na farmu, jejíž financování z evropských fondů je předmětem vyšetřování se silnými indiciemi na podvod. "V době jak píšeš že se mi plno lidí vysmívá a sprostě o mně lže a já to vnímám jako velkou nespravedlnost mně tvůj dopis těší o to víc. Posílám ti knížku o mě jsou to rozhovory ze kterých se o mě dozvíš věci které média o mně nechtějí slyšet,“ stálo mimo jiné kromě pozvání v dopise psaném velkými písmeny.

„Řekla jsem dětem, ať se neradují, že nejspíš nikam nepojedeme. Že si nemyslím, že bychom měli přijmout pozvání Andreje Babiše. Ale to zklamání dětí ze zkaženého výletu za známou osobností – protože pro ně je to zkrátka pán z televize, jsou ještě malí - bylo tak obrovské, že bylo jasné, že nastává problém,“ líčí učitelka.

Děti ji navíc vystavily jejímu vlastnímu argumentu, jímž je k psaní dopisů motivovala: za příklad jim dala dopis slovenského děvčátka, které napsalo milý dopis slovenskému prezidentu Andreji Kiskovi a on pak dívku pozval na návštěvu do prezidentského paláce. „Jim ještě v jejich věku politika moc neříká. A i když bylo dost pobuřující, že si ministr a šéf strany dělá kampaň za státní peníze, jak jinak si vysvětlit ministerského kurýra, nakonec jsme se s vedením školy rozhodli, že to necháme na rodičích. Koneckonců bylo to formulováno jako dopis pro Vojtu, který s sebou může vzít celou třídu.“

Selfie s někým známým

Větší část rodičů z třídy čtvrťáků o jednatřiceti žácích dala s víkendovou návštěvou Čapího hnízda souhlas, na výlet nakonec jelo 17 žáků a čtyři sourozenci. „Když jsem panu Babišovi napsala mail, volal mi hned osobně zpátky. To bylo zajímavé, odvolávaný ministr uprostřed vládní krize, kdy se kolem něj všechno otřásá a běhá z jednání na jednání, telefonuje neznámé učitelce a domlouvá s ní termín výletu,“ říká.

Minulou neděli ráno tedy ke škole dorazil Babišem najatý autobus a děti odjely „na Čapák“. Tam je předseda ANO přivítal osobně, rozdal a podepsal jim knihu rozhovorů, které o něm udělaly známé osobnosti, a pak se mohly celý den radovat se zvířátky a na lanové dráze. „Pozvání zahrnovalo i oběd, řízek s bramborovou kaší,“ usmívá se učitelka v narážce na nové vydání Respektu, kde se o Babišových pozváních na toto menu při výpravách po Česku dočetla.

„Když odhlédnu od toho, že jsme se stali součástí kampaně, byl to pro děti opravdu pěkný výlet. Dozvěděly se spoustu nových věcí o zvířatech a ještě si zablbly v lanové dráze. Jim je politika jedno, jsou rády, že mají selfie s někým známým,“ říká Miriam Hejzlarová.

Školy jezdí na Čapí hnízdo pravidelně. Kolik rodičů zážitek s Andrejem Babišem, který jejich ratolesti zaplatil výlet, přesvědčí, aby ho volili, nakolik zapůsobí kniha rozhovorů, kde ho Jaromír Jágr nebo zpěvák Richard Krajčo Babiše chválí, těžko říct. „Na někoho to určitě zapůsobit může, taková kampaň přes děti,“ krčí rameny učitelka Hejzlarová, „ale myslím, že u mě ve třídě asi ne.“

Už k ní dorazila reakce jedné maminky, že výlet a rozpravu nad knihou Andrej Babiš v rozhovorech s 18 osobnostmi využila k rodičovské výchovné chvilce. Debatovala prý s potomkem o smyslu voleb a manipulativních technikách v politických kampaních.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].