Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vlastenci a drsňáci na TV Barrandov

Takže Zemana aneb Jak se diskutuje v Aréně Jaromíra Soukupa

Jaromír Soukup • Autor: Milan Jaroš
Jaromír Soukup • Autor: Milan Jaroš

Na propagandistické pořady Jaromíra Soukupa už jsme si postupně zvykli. Nicméně jeho úterní Aréna předčila vše, co se dosud vysílalo. Mělo se sice mluvit o vládě, hlavním tématem však byly prezidentské volby. Za hosty byli vybráni jen podporovatelé Miloše Zemana: Václav Klaus ml., Jaroslav Foldyna, Radek Vondráček plus Tomio Okamura. A celá pětice pánů pak vykreslovala Jiřího Drahoše v nejhorších barvách (nechyběly ani lži), naopak z Miloše Zemana se tu vytvářel spasitel.

Aby to divákům neušlo, připravil si Jaromír Soukup tabuli, do které měli pozvaní hosté napsat, koho podle nich budou ostatní přítomní volit za prezidenta (překvapení nečekejte). Když Zemana, psalo se Z, když Drahoše, uvádělo se D. V tu chvíli se na obrazovce rozběhla romance. Bylo by škoda, kdyby to někdo nezachytil pro budoucí pokolení, proto následuje doslovný přepis, co pánové odpovídali:

Klaus ml.: Pan Foldyna je už asi padesát let v sociální demokracií nejbližší spolupracovník nebo spojenec pana Zemana, takže tady je to asi jasné. Pana Okamuru tak neznám, ale teď jsem ho viděl asi šestkrát v televizi, takže pokud není schizofrenik, takže vyjadřoval poměrně jasnou podporu stávajícímu prezidentovi. Pan Vondráček je to takový vzdělaný, bohatý člověk, tak to bude asi pan Drahoš. Bych tipoval. (diváci volají: Fuuuj)

Foldyna: Jak jsem poznal pana Klause a znám jeho vyjadřování, je to pragmatický politik, slušný člověk, vlastenec, takže bude volit Miloše Zemana. Tomio Okamura, drsňák, rychle mluvící, můžu ho za všechno možný kritizovat, ale že bych si troufnul myslet, že nebude volit Miloše Zemana, musel bych být blázen. Kolegy Vondráčka si vážím, je to slušný člověk, a přesto, že máme na některé věci odlišný názor, ale opakuji, slušný člověk, vlastenec… Miloše Zemana. (publikum volá: Zeman na Hrad)

Okamura: Pana Klause také znám asi dva měsíce, ale pochopil jsem, že je to člověk, který má vlastenecké cítění a ano, je to inteligentní člověk, takže zajisté musí volit Miloše Zemana. Vychází mi to logicky. O panu Foldynovi je to známé, že bude volit Miloše Zemana. (Do toho vstupuje Václav Klaus: On by volil Zemana, i kdyby nekandidoval). Pan Vondráček je můj kolega z vedení sněmovny a je zajímavé, jak Miloš Zeman skutečně spojuje různé lidi, nikoli rozděluje, on je spojuje, takže Radek Vondráček je rozvážný, inteligentní, úspěšný, a jsem přesvědčen, že také bude volit Miloše Zemana.

Vondráček: Já to mám nejjednodušší, oni všichni už to řekli. Takže všude napište ZZZ.

Foldyna: A je to doma.

Soukup: Pánové, volba je tajná, chcete okomentovat své výsledky, nebo necháme tabuli odvést?

Následně se všichni vyjádří, že budou volit Miloše Zemana. V pořadu to zopakují několikrát. Pokud si myslíte, že jde o nevyvážený pořad, tak se sakra pletete. V záběru se občas objevila cedulka jednoho diváka: Jiří Drahoš na Hrad! – a z druhé strany pak bylo Pravda a láska.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].