Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vláda záplatuje rozpočet z dividend ČEZ

Státní kasa si v březnu potichu stáhla 18 miliard z privatizačního účtu

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová • Autor: ČTK, Šimánek Vít

Hospodaření Babišovy vlády, napjaté kvůli novým výdajům a slábnoucímu výkonu ekonomiky, je letos reálně ve větším mínusu, než se dosud zdálo. Kabinet si v březnu potichu vypomohl nezvykle velkou injekcí z takzvaného privatizačního účtu. Ten dříve fungoval jako rezerva na dlouhodobé věci, jako je odstraňování ekologických škod, budování infrastruktury nebo dorovnávání peněz v důchodovém systému.

To už nyní neplatí. Vláda z tohoto účtu převedla – a utratila – minulý měsíc 18 miliard korun. Informaci zjistila Česká televize. Státní rozpočet skončil za první čtvrtletí ve schodku 9,2 miliardy korun. Jde o nejhorší průběžný výsledek za šest let, přestože – jak se nyní ukázalo – toto číslo bylo mimořádně vylepšené. Nebýt převodu, schodek by činil 27 miliard.

Ministerstvo reagovalo prohlášením, že převod je v souladu se zákonem a že principiálně nejde o nic nového. Letošní situace ale přece jen v něčem nová je. Utrácení z privatizačního účtu bylo totiž dříve omezeno zákonem, podle kterého se smělo do této rezervy sáhnout jen v případě, kdy ve státním rozpočtu laicky řečeno chyběly peníze na důchody. Přesně podmínka zněla tak, že musel být v deficitu takzvaný důchodový účet, ve kterém jsou na jedné straně příjmy státu z vybraného důchodového pojištění v daném roce a na druhé straně výdaje na důchody.

Tento účet je jen virtuální, nikdy nefungoval účetně odděleně a vždy se dorovnával z jiných zdrojů. V minulosti byl pravidelně v mínusu, poslední dva roky se ale díky nebývalému růstu ekonomiky přehoupl do plusu. Pozitivní zpráva ovšem z hlediska správců státní pokladny přivodila zádrhel, protože najednou odpadla možnost pomáhat si z privatizačního účtu.

Vláda proto navrhla novelu zákona, jež loni prošla parlamentem i přes odpor Senátu - jeho veto na Mikuláše přehlasovalo 101 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Podle novely smí vláda nyní převádět peníze z privatizačního účtu do státního rozpočtu (a utrácet je) bez určení konkrétního účelu.

Loni, dokud novela nebyla schválena, vláda nic z privatizačního účtu brát nemohla. „Letošní nadprůměrnou částku převodu tak lze chápat jako kompenzaci právě za loňský rok - a to včetně jejího načasování nezvykle na první čtvrtletí roku,“ uvedl v komentáři k převodu peněz ekonom Lukáš Kovanda. Převod 18 miliard je podle něj největší přinejmenším od roku 2012.

Privatizační účet se plní hlavně z dividend státních podniků, především ze zisku elektrárenské společnosti ČEZ. Loni z něj stát zinkasoval 12 miliard korun, další peníze na účet posílají podniky jako Lesy ČR, ČEPS, Čepro, Mero, Budvar nebo Řízení letového provozu. ČEZ přitom loni vydělal méně, při zachování dosavadního vzorečku pro výpočet dividendy by letos místo 12 miliard poslal jen devět. Méně pošlou státu i jiné státní podniky, hlavně státní lesy kvůli kůrovcové kalamitě.

Vzhledem k slabším výkonům státních podniků a napjatému rozpočtu se nabízí hypotéza, že vláda bude uvažovat o větším tlaku na ČEZ a že vzoreček pro výpočet dividendy po letech změní, aby získala i při nižším zisku víc nebo stejně. Na tom by vydělali i jiní akcionáři firmy. O dividendě se má definitivně rozhodnout před prázdninami na valné hromadě.

Záplatování z privatizačního účtu je další ilustrací, jak se Babišův tým dostává do finanční tísně. Je už takřka jisté, že letos státní rozpočet sklouzne zpátky do deficitu - a tím pádem opět poroste státní dluh, tedy suma deficitů za všechny roky dozadu. Deficit i dluh jsou nyní v Česku v porovnání s Evropou nízké, ale velké množství nových výdajů odhlasovaných během ekonomického boomu (vyšší důchody a platy, doplatky za jízdné pro seniory a studenty, výhodnější nemocenská nebo chystané zvýšení rodičovské) se už začíná projevovat.

Vláda zatím dluží veřejnosti přesvědčivou odpověď, jak zareaguje na nový vývoj, který se dal už dávno očekávat. To platí dvojnásob v době, kdy ekonomika ztrácí tempo – i ministerstvo financí minulý týden přiznalo, že svůj výhled hospodářského výkonu musí pro letošní rok mírně snížit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].